Μία μέρα αφιερωμένη στην Ελλάδα και στον πολιτισμό της, οργάνωσαν οι Βρετανοί στο Λονδίνο το Σάββατο, στην αίθουσα Purcell του Southbank Centre. Τα θέματα στα οποία εστίασαν οι Άγγλοι ήταν η ελληνική παράδοση, τα χρόνια της κρίσης τα οποία διανύουμε, όπως βέβαια και η πιθανή εξέλιξη της χώρας μας σχετικά με τις τέχνες και τα γράμματα. Η ποίηση, το θέατρο και η μουσική που πηγάζουν από την ελληνική κουλτούρα δημιούργησαν ένα όμορφο θέαμα το οποίο καθήλωσε Έλληνες της ομογένειας και Βρετανούς φίλους της τέχνης.

Την πρωτοβουλία για μία τέτοια εκδήλωση είχε η φιλέλληνας δημοσιογράφος Ρόζι Γκόλντσμιθ και την υλοποίηση του σχεδίου ανέλαβαν Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι κατοικούν στο Λονδίνο, αλλά και Βρετανοί, που αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό. Τη βοήθειά τους προσέφεραν επίσης το Arts Council England και το Southbank Centre.

Η εκδήλωση σημείωσε έντονη προσέλευση και μερικές από τις παρουσιάσεις αφορούσαν το ρεμπέτικο, το προσωπείο της ωραίας Ελένης αλλά και γνωστούς Έλληνες ποιητές. Στην εκδήλωση έλαβε μέρος και η Βικτόρια Χίσλοπ της οποίας το μυθιστόρημα «Το νησί», του οποίου η θεματολογία είναι ελληνική, σημείωσε τρομερή παγκόσμια επιτυχία στο παρελθόν.

zougla.gr