Εξαιρετικά ρευστή παραμένει η κατάσταση όσον αφορά στο μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Την ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) μπορούν να λειτουργήσουν με 340-400 εργαζομένους, εκ των 850 που απασχολούν σήμερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι δεν χρειάζεται να μείνουν ούτε 170 εργαζόμενοι.
Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι ταγοί απατούν τα ΕΑΣ (πρώην ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ) να περιοριστούν αυστηρά στις προμήθειες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχουν εξαγωγική δυνατότητα.
Αυτός είναι και ο λόγος, εξάλλου, για τον οποίο η προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα τηλεδιάσκεψη με την Τρόικα για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας, αναβλήθηκε εις διπλούν.
Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι, κατά την άποψη των δανειστών, οι τρεις κρατικές βιομηχανίες τα προηγούμενα χρόνια ελάμβαναν παρανόμως ενισχύσεις από το ελληνικό κράτος, για να καλύψουν τα ελλείμματά τους. 
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, τόσο η μεταλλευτική εταιρεία ΛΑΡΚΟ όσο και οι εταιρείες Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) πρέπει να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες τις κρατικές επιχορηγήσεις.
Το κυβερνητικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών απορρίφθηκε ως μη βιώσιμο και μη ρεαλιστικό με ένα απλό email, το οποίο απέστειλε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Ματίας Μορς, προς τη γενική γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.
Πάνω απ\’ όλα, προβληματισμό δημιουργεί η εμμονή της τρόικας να υπαγορεύσει την περιορισμένη λειτουργία της αμυντικής βιομηχανίας, με αποκλειστικό προσανατολισμό την εσωτερική αγορά, δηλαδή την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. 
Κατά κάποιο τρόπο, όπως συνέβη και στην περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μοιάζει σαν οι δανειστές να θέλουν να εκθεμελιώσουν τις όποιες δυνατότητες εξαγωγικού προσανατολισμού των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών.
Παραλλήλως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των κρατικών ενισχύσεων προς όφελος των αμυντικών βιομηχανιών, επιβάλλοντας τη γραμμή να γίνονται διαγωνισμοί παντού…
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook