Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με αφορμή το ζήτημα που έχει ανακύψει με την ανήλικη Μαρία, που ανακαλύφθηκε σε καταυλισμό Ρομά (Αθίγγανων) και έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, παρενέβη σήμερα στο θέμα των υιοθεσιών, της εμπορίας ανθρώπων, κλπ και ζητά να διεξαχθούν κατεπείγουσες έρευνες, σε όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας, προκειμένου να διακριβωθεί αν την τελευταία πενταετία (2008- 2013) έχουν συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως παιδιών, με βάση απλώς υπεύθυνες δηλώσεις.
Σε περίπτωση που υπάρξουν τέτοιες πράξεις γεννήσεων να ερευνηθούν.
Σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί ότι έχουν συνταχθεί παράνομες πράξεις, να ερευνηθεί περαιτέρω εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων, αρπαγής ανηλίκων και παράνομης είσπραξης επιδομάτων.
Παράλληλα, η κ. Κουτζαμάνη ζητάει από τους συναδέλφους της να διενεργήσουν επείγουσα πανελλαδική έκτακτη επιθεώρηση στα βιβλία γεννήσεων των Ληξιαρχείων της τελευταίας πενταετίας.
Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει στην παραγγελία της:
«Από δημοσιεύματα του Τύπου προκύπτει ότι η υπόθεση που αφορά την ανήλικη Μαρία (σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις), δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά ενδέχεται να έχει λάβει χώρα και σε άλλες περιοχές της Επικράτειας. Τούτο οφείλεται, πιθανώς, στο γεγονός της ευχέρειας που έχει δώσει ο νομοθέτης να καταχωρούνται γεννήσεις παιδιών και με υπεύθυνες δηλώσεις. 
Ενόψει τούτων, παρακαλούμε να ενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προσωπικώς ή δια τινός των Εισαγγελέων ή Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών της υπηρεσίας σας, με αναζήτηση κατ\’ αρχάς στοιχείων από τα κατά τόπους Ληξιαρχεία, προκειμένου να διακριβωθεί αν έχουν συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως παιδιών με βάση απλώς υπεύθυνες δηλώσεις, αρχικά κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2008 έως και σήμερα και σε καταφατική περίπτωση να ερευνήσετε περαιτέρω την αλήθεια του περιεχομένου των δηλώσεων αυτών, εφόσον δε διακριβωθεί, ότι δεν είναι αληθείς, να ενεργήσετε τα νόμιμα, γνωρίζοντας και σ΄ εμάς τα αποτελέσματα των ερευνών σας. 
Θα ήταν χρήσιμο να ερευνήσετε σε σχέση προς τα παιδιά, για τα οποία συντάχθηκαν ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεώς τους με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, αν έχουν τελεσθεί περαιτέρω αξιόποινες πράξεις, όπως εμπορία ανθρώπων (άρθρο 323Α Ποινικού Κώδικα), αρπαγή ανηλίκων (324 Ποινικού Κώδικα), παράνομες υιοθεσίες (άρθρο 10 παράγραφοι 2-3 Ν. 2447/1996) κλπ ή έχουν χρησιμοποιηθεί οι συνταχθείσες ληξιαρχικές πράξεις για παράνομη είσπραξη επιδομάτων. 
Επίσης, παρακαλούμε, να ενεργήσετε, κατ\’ άρθρον 7 παράγραφος 5 σε συνδυασμό με 1 Ν. 344/1976 επείγουσα έκτακτη επιθεώρηση των Ληξιαρχικών Βιβλίων Γεννήσεων των Ληξιαρχείων της περιφέρειάς σας για πράξεις, που καταχωρήθηκαν με υπεύθυνες δηλώσεις, για το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο 2008 έως και σήμερα και να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα των ενεργειών σας».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook