Σε όλες τις πόλεις της Αυστραλίας έχουν απαγορευτεί τα βαρελότα κατά το ελληνικό Πάσχα.

Η απαγόρευση, που τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια πλέον, επιβλήθηκε από την αστυνομία μετά τον τραυματισμό πιστών σε εκκλησίες κατά την Ανάσταση.

Εξαίρεση αποτελεί το Darwin, στη βόρεια επικράτεια, όπου ζουν πολλές χιλιάδες ομογενείς. Οι κροτίδες -και όχι μόνον- που έπεσαν φέτος, κυρίως από Καλύμνιους «μαστόρους», αναστάτωσαν την πόλη και προκλήθηκαν αντιδράσεις από μη Έλληνες.

Με το θέμα ασχολήθηκε και η τοπική εφημερίδα «NT News», που αναφέρθηκε και στα σχόλια που έχουν γίνει στο YouTube, όπου υπάρχουν και βίντεο από τους εορτασμούς έξω από την ελληνική εκκλησία.

«Ξεφτίλα. Οι δράστες θα πρέπει να συλληφθούν. Μας ξύπνησαν τα μεσάνυχτα» γράφει ένας. «Το Darwin θύμιζε Αφγανιστάν» έγραψε μια γυναίκα, ενώ ένας άλλος σημείωνε: «Να συλληφθούν οι αλήτες και να απαγορευτούν τα πυροτεχνήματα, πριν θρηνήσουμε θύματα».

«Πού λέει στη Βίβλο πως, όταν αναστήθηκε ο Χριστός, έριχναν… βόμβες;» διερωτάται κάποιος άλλος, ενώ οι ομογενείς υπερασπίζονται το έθιμο.

«Είναι ένα έθιμο. Μια φορά τον χρόνο για λίγη ώρα» γράφει ομογενής και ένας άλλος συμπληρώνει: «Για μας είναι σημαντικό η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Και ένας Αυστραλός καταλήγει: «Είμαι Αυστραλός και κάτοικος του Darwin και μου αρέσει ο τρόπος που οι Έλληνες γιορτάζουν τις μεγάλες τους εκδηλώσεις και εμπλουτίζουν τη ζωή μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook