Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος από τις αστοχίες στις πληρωμές της εξόφλησης της εξισωτικής αποζημίωσης και της εξόφλησης της επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, έκδηλη είναι η ανησυχία των παραγωγών για την προκαταβολή του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης. 
Μπορεί η κυβέρνηση να είχε πει ότι τα χρήματα θα πιστωθούν μετά τις 16 Οκτωβρίου με πιθανή ημερομηνία γύρω στις 20 Οκτωβρίου όμως κανείς δεν φαίνεται να έχει πειστεί κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται και στην πράξη αφού σήμερα ο μήνας έχει 23 και πληρωμή δεν έχει πραγματοποιηθεί. 
Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας η πληρωμή μετατίθεται για τις αρχές του επόμενου μήνα κάνοντας τους παραγωγούς να ανησυχούν για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Ωστόσο αξιόπιστες πηγές του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια η πίστωση να γίνει την Τρίτη 30 Οκτωβρίου έτσι ώστε να είναι δυνατή η ανάληψη χρημάτων έως την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι παραγωγοί έχουν συνηθίσει να κρατούν «μικρό καλάθι», αφού τα δεδομένα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εξισωτικής που από πλευράς Κυβέρνησης κάποιοι επέμεναν ότι η πληρωμή που πραγματοποιήθηκε ήταν και η τελευταία αλλά στη συνέχεια, οι διαμαρτυρίες των παραγωγών έκαναν τον Πρωθυπουργό να ανατρέψει τα δεδομένα και να βρεθούν τα χρήματα ώστε να πληρωθούν και οι «επιλαχόντες».
Βέβαια στην καθημερινή επικοινωνία που έχει ο ΑγροΤύπος με τους αναγνώστες τους εκτός από το πότε θα πληρωθεί η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης ρωτούν πότε θα πραγματοποιηθούν οι εξοφλήσεις και για τις δύο προηγούμενες πληρωμές (εξισωτική και πετρέλαιο) που έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ.
Απάντηση σχετικά με αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να δώσει κανείς ακόμα από το ΥπΑΑΤ. Άλλωστε το θέμα της επιστροφής του ΕΦΚ για την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου είναι περισσότερο θέμα του Υπουργείου Οικονομικών ενώ της εξισωτικής θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, σε κοινή ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ και του Υπουργείου Οικονομικών στις 14/10 αναφερόταν ότι η πληρωμή θα γινόταν σε δύο εβδομάδες. Να σημειώσουμε ότι τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου συμπληρώνεται το διάστημα αυτό.
Για την εξισωτική αποζημίωση υπενθυμίζουμε ότι σε ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ ανέφερε: «Με απόφαση της κυβέρνησης, μετά την εξασφάλιση ισοδύναμου αποτελέσματος, εξευρέθηκαν οι επιπλέον πόροι και έγιναν οι πληρωμές της περιόδου 2011 (μέσα στο 2012) ενώ οι πληρωμές για την περίοδο 2012 (μέσα στο 2013) ανήλθαν σε περίπου 123,7εκατ. ευρώ με ποσό ένταξης δικαιούχων 130 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός για την εξισωτική αποζημίωση, με την έγκριση του ΠΑΑ 2007-2013, ήταν 445 εκατ. ευρώ και τα προβλήματα προϋπολογισμού αντιμετωπίζονται κάθε χρονιά από το 2008, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός 845 εκ. ευρώ περιλαμβάνοντας και την τελευταία προκήρυξη (130 εκατ. ευρώ 2012).
Για την υπέρβαση αυτού του ορίου, ώστε να πληρωθούν οι δικαιούχοι του 2012, είχε υποβληθεί εγκαίρως αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις ελληνικές αρχές. Ως εκ τούτου, η επιλογή να καταβληθούν άμεσα τα εγκεκριμένα 130 εκατ. ευρώ, που ήταν διαθέσιμα, ήταν η ενδεδειγμένη γιατί διευκολύνθηκαν με την προκαταβολή και την εξόφληση να αποκτήσουν τις αναγκαίες ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι».
agrotypos.gr/Χρήστος Διαμαντόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook