Υλικά

• 500 γρ. κίτρινη κολοκύθα
• 800 ml. ζωμό λαχανικών
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο «σπασμένη»
• 100 γρ. καρότα, ψιλοκομμένα
• 80 γρ. κάστανα, ψημένα και ψιλοκομμένα
• 40 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 50 ml. χυμό λεμόνι
• 40 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
• 3-4 φύλλα μαντζουράνας
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια και την βάζουμε σε ταψί, ραντίζοντας τη με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 30-35 λεπτά της ώρας μέχρι να μαλακώσει αρκετά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τα κάστανα ώς εξής. Με ενα μαχαίρι κάνουμε μια τομή στον εξωτερικό φλοιό τους και αφου τα βάλουμε σε ταψάκι, ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C. Μόλις κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε.

Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα καρότα και τα κάστανα και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το ζωμό και προσθέτουμε την κολοκύθα, και το λεμόνι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. 

Σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά, ανακατεύοντας τη σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τέλος, την αποσύρουμε απο τη φωτιά και με τη βοήθεια ενος μπλέντερ την πολτοποιούμε.

Δοκιμάζουμε τη γέυση και άν χρειαστεί συμπληρώνουμε με αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε γαρνίροντας με ωμό ελαιόλαδο, λίγο γιαούρτι και με φύλλα μαντζουράνας.