Από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 οι πολίτες της Ουρουγουάης θα μπορούν να προμηθεύονται νόμιμα κάνναβη, σε τιμή χαμηλή και κυρίως σε ποιότητα και καθαρότητα πλήρως ελεγμένη από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες! Κυρίως γιατί εφεξής την κάνναβη θα την πουλάει το ίδιο το κράτος, η ίδια η κυβέρνηση της Ουρουγουάης! (δείτε εδώ).
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο κ.Χούλιο Καλζάντα, επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης ναρκωτικών της Ουρουγουάης, αιτιολογώντας την απόφαση αυτή ως ένα “ενδεδειγμένο μέτρο για την καταπολέμηση του λαθρεμπόριου ναρκωτικών που ανθεί στη χώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Καλζάντα το κράτος θα πουλάει κάνναβη καλής ποιότητας στους ενήλικους κατοίκους, σε χαμηλή τιμή, περίπου ενός δολαρίου το γραμμάριο, ενώ οι κάτοικοι της χώρας θα μπορούν να προμηθεύονται έως 40 γραμμάρια το μήνα, κι αυτό γιατί σύμφωνα με υπολογισμούς της υπηρεσίας ένα γραμμάριο κάνναβης είναι αρκετό για ένα ή δύο τσιγάρα μαριχουάνας.
«Η παράνομη αγορά είναι ριψοκίνδυνη και δεν προσφέρει καλή ποιότητα. Το Δημόσιο θα προσφέρει ένα ασφαλές μέρος για την αγορά ενός ποιοτικού προϊόντος. Επιπλέον, θα το προσφέρει στην ίδια τιμή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλζάντα, ο οποίος συμπλήρωσε πως το νομοσχέδιο για τη δημιουργία κρατικής βιομηχανίας κάνναβης έχει ήδη περάσει από την Κάτω Βουλή του Κογκρέσου και ο πρόεδρος αναμένεται να το προωθήσει σύντομα στη Γερουσία.
Επιπλέον έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ναρκωτικών της Ουρουγουάης, σύμφωνα με τα οποία ερίπου 120.000 από τα 3,3 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας καπνίζουν κάνναβη τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ενώ 20.000 κάνουν χρήση κάθε μέρα.
Η χρήση κάνναβης είναι νόμιμη εδώ και καιρό στην Ουρουγουάη, ωστόσο η καλλιέργεια, η κατοχή και η αγοραπωλησία τιμωρούνται με φυλάκιση.
Σε κάθε περίπτωση οι “κρατικές πωλήσεις” αναμένεται να αρχίσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ενώ ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και τα πρώτα αποτελέσματά του έχουν δείξει οι αρχές των αμερικανικών Πολιτειών της Ουάσινγκτον και του Κολοράντο που ομοίως έχουν ανακοινώσει πως θα νομιμοποιήσουν την χρήση κάνναβης, παρακάμπτοντας την ομοσπονδιακή νομοθεσία που την απαγορεύει. Μάλιστα στην Ουάσινγκτον, οι πωλήσεις αναμένεται να αρχίσουν περί τα τέλη του 2014 με τη διαφορά πως εκεί η τιμή αναμένεται να φτάσει τα 13 με 17 δολάρια ανά γραμμάριο.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook