Σε είδος πολυτελείας εξελίσσεται το πετρέλαιο θέρμανσης για τους Έλληνες, με τα περισσότερα νοικοκυριά να γυρίζουν την πλάτη σε αυτή την μορφή θέρμανσης. 

Η έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της WWF Hellas που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το αποδεικνύει περίτρανα καθώς το 2012 -σε σχέση με το 2011- χρήση πετρελαίου έκαναν μόλις τα μισά νοικοκυριά. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 2011 το 70% των νοικοκυριών χρησιμοποιούσε πετρέλαιο ως βασική πηγή θέρμανσης, ενώ τον περσινό χειμώνα το ποσοστό αυτό κατρακύλησε στο 35%. Μειώθηκαν δηλαδή κατά 50% τα νοικοκυριά που χρησιμοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι οι Έλληνες επέλεξαν τα εξής για τη θέρμανσή τους:

35% πετρέλαιο
21% φυσικό αέριο 
16% κλιματιστικό
16% σώματα με ηλεκτρισμό
9% τζάκια και ξυλόσομπες

Όπως επισημαίνεται δυο ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά: Ενώ παλιότερα μόλις το 4% των πολιτών χρησιμοποιούσε το κλιματιστικό ως βασικό μέσο θέρμανσης, πέρυσι το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 16%. Επίσης, ενώ παλιότερα μόλις το 2% των σπιτιών έκαιγε ξύλα σε τζάκι ή/και ξυλόσομπα, τον περασμένο χειμώνα το συγκεκριμένο ποσοστό σκαρφάλωσε στο 9%.

«Σε πολύ κόσμο έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως το πρόβλημα της αιθαλομίχλης παρουσιάστηκε εξαιτίας της μαζικής χρήσης τζακιού και ξυλόσομπας. Όμως, το ποσοστό ήταν σχετικά μικρό. Αν λοιπόν ένα τόσο μικρό ποσοστό ήταν ικανό να επιφέρει τόσο μεγάλα προβλήματα, σκεφτείτε τι έχει να συμβεί αν η χρήση τζακιών προτιμηθεί φέτος από ακόμη περισσότερα νοικοκυριά», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» της WWF.

Μια εβδομάδα πριν το WWF είχε παρουσιάσει το πρώτο μέρος της έρευνας σύμφωνα με την οποία tο 80% των πολιτών αναγκάζεται πλέον να ξοδεύει λιγότερα χρήματα για την οικιακή θέρμανση και ψύξη.


newpost.gr