Τη μείωση της φετινής παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών στη χώρας μας επιβεβαιώνει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), στο ενημερωτικό δελτίο του Σεπτεμβρίου του 2013. 
Αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής είναι να παρουσιάζεται μια ανοδική πορεία των τιμών παραγωγού, όμως η έλλειψη του προϊόντος δεν αυξάνει το εισόδημα των καλλιεργητών. 
Η παραγωγή ελαιολάδου προβλέπεται να φτάσει τους 160.000 τόνους (μειωμένη κατά -50% σε σχέση με πέρσι). 
Αντιθέτως αύξηση θα υπάρξει στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, που σύμφωνα με τις προβλέψεις του IOC, για την περίοδο 2013/2014 αναμένεται να κυμανθεί σε 3.000.000 τόνους (αυξημένη σε σχέση με την περσινή που κυμάνθηκε στους 2.500.000 τόνους).

Η Ισπανία είναι η χώρα που θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής.

Αύξηση θα έχουμε και στην Πορτογαλία, ενώ στην Ιταλία θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. 
Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών, για την περίοδο 2013/2014 προβλέπεται να κυμανθεί στους 2.500.000 τόνους, παρουσιάζοντας και αυτή μια αύξηση, σε ποσοστό 4%, σε σχέση με την περσινή. 
Στη χώρα μας εκτός της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, μεγάλη είναι η μείωση και στην κονσερβολιά, αποκλείοντας το περυσινό φαινόμενο της ελαιοποίησης σημαντικών ποσοτήτων επιτραπέζιας πράσινης ελιάς. Μικρότερη μείωση παρουσιάζουν οι ελιές Καλαμών. 
Αυξημένες παραγωγές επιτραπέζιας ελιάς φαίνεται να έχουν η Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά και η Τουρκία. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του IOC, η Τουρκία θα ανέβει στη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών παραγωγής επιτραπέζιων ελιών, μετά την Ισπανία και πριν από την Αίγυπτο. Αύξηση προβλέπεται να υπάρξει φέτος και στην κατανάλωση ελιών. 

Τιμές έξτρα παρθένου ελαιόλαδου 

Στα 2,54 ευρώ το κιλό κυμαίνεται η τιμή παραγωγού στην Ισπανία για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η τιμή παραγωγού έφτασε στα 2,64 ευρώ το κιλό, όμως οι αγορά αντέδρασε με την ανακοίνωση για μια καλή συγκομιδή το 2013/2014, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μείωση των τιμών στην αρχή της νέας εμπορικής σεζόν. Όπως φαίνεται τα αποθέματα επαρκούν για τις ανάγκες της βιομηχανίας μέχρι την έναρξη της νέας περιόδου οπότε δεν είχαμε αύξηση των τιμών. 
Φθίνουσα πορεία των τιμών παραγωγού είχαμε και στην Ιταλία κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι τιμές παραγωγού σταθεροποιήθηκαν στα 2,99 ευρώ το κιλό. 
Σε αντίθεση με την Ιταλία και την Ισπανία, στην Ελλάδα οι προβλέψεις για μειωμένη παραγωγή έχουν σαν αποτέλεσμα μια ανοδική τάση των τιμών. Έτσι από τα 2,46 ευρώ το κιλό που ήταν η τιμή παραγωγού την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, έφτασε στα 2,50 ευρώ το κιλό στα τέλη του μήνα. Αυτή η τιμή, σύμφωνα με το IOC, είναι αυξημένη, σε ποσοστό 23%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.
agrotypos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook