Εικόνες κολάσεως εξακολουθούν να διαδραματίζονται στην Αυστραλία που για περισσότερο από μια εβδομάδα καίγεται από τα πύρινα μέτωπα.

Στις φλόγες έχουν ριχτεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας, το έργο των οποίων συνδράμουν χιλιάδες εθελοντές. "Η μάχη με τις φλόγες μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες", δήλωσε ο ομογενής Τζιμ Κόρας, επικεφαλής μιας ομάδας εθελοντών πυροσβεστών της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο συνετρίβη επί τω έργω κι εκφράζονται φόβοι ότι ο πιλότος είναι νεκρός.

Την ίδια στιγμή έχει ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τόνι 'Αμποτ και του υπουργού Περιβάλλοντος, Γκρεγκ Χαντ με εκπρόσωπο του ΟΗΕ αλλά και με ξένους δημοσιογράφους, για τα αίτια των πυρκαγιών. Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές, Κριστιάνα Φιγκουρές, με δηλώσεις της δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι φωτιές να οφείλονται και στις κλιματικές αλλαγές.

Ο πρωθυπουργός, Τόνι 'Αμποτ, σε ιδιαίτερα έντονο τόνο σχολίασε πως "η κ. Φικουρές δεν ξέρει τι λέει".

Νωρίτερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποφάνθηκε πως φωτιά, κοντά στην πόλη Λίθγκοου, δυτικά του Σίδνεϊ πλησίον στρατοπέδου εκπαίδευσης του υπουργείου Άμυνας επίσης ξεκίνησε ως αποτέλεσμα ασκήσεων του στρατού με εκρηκτικά.

Η αστυνομία συνέλαβε 4 παιδιά που κατηγορούνται για εμπρησμό, ενώ η πυροσβεστική ανακοίνωσε πως ορισμένες εστίες ξεκίνησαν από βραχυκύκλωμα στους πυλώνες ηλεκτροδότησης εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν και οι πυροσβέστες σημείωσαν πρόοδο στην κατάσβεση των πυρκαγιών αλλά τουλάχιστον εφτά είναι ακόμα εκτός ελέγχου.

Περισσότερα από 200 σπίτια έχουν καταστραφεί στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας από την περασμένη Πέμπτη, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από ανακοπή, την ώρα που προσπαθούσε να σώσει το σπίτι του από τις φλόγες.

news.gr