Οι συστάσεις του Μαξίμου και η εμφανής ενόχληση του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν ήταν αρκετές προκειμένου να κλείσουν το ζήτημα του ασφαλιστικού (μειώσεις συντάξεων, όρια ηλικίας) που άνοιξε μετά τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα στο ΣΕΤΕ και τη σύσκεψη που είχε προηγηθεί με τον Γιάννη Βρούτση.
Ο υπουργός Οικονομικών που εκλήθη χθες στο Μαξίμου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου για την προγραμματική συμφωνία και την τρόικα, επέμεινε για άλλη μία φορά ότι το ζήτημα των περικοπών στο ασφαλιστικό παραμένει, παρά τη διαφορετική πολιτική βούληση των δύο αρχηγών, ανοικτό. 
«Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών στην ερώτηση για το εάν το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με περικοπές στα συνταξιοδοτικά.
Υπενθυμίζεται πώς, στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος διακηρύσσουν πως «τώρα η Ελλάδα μπορεί να λέει διεθνώς με πειστικό τρόπο ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν. Δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η εθνική οικονομία…».
Πηγές του ΠΑΣΟΚ, δε, χαρακτήριζαν ως «εκτός πραγματικότητας τα σενάρια περικοπών στις συντάξεις ή αυξήσεων στα όρια ηλικίας», μη κρύβοντας τη δυσφορία τους για τους υπουργούς Οικονομικών, κυρίως, και Εργασίας.
Πολιτικά στελέχη κάνουν λόγο για απόκλιση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και όσων έχουν ειπωθεί δημοσίως από τους δύο αρχηγούς, ενώ το κλίμα για τον κ. Στουρνάρα βαραίνει καθώς κινείται εμφανώς σε διαφορετική γραμμή από αυτή των δύο αρχηγών. Το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και, συνεπώς, και της στάσης του υπουργού Οικονομικών κυριάρχησε κατά τη χθεσινή συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με τον δεύτερο να μην κρύβει για άλλη μία φορά τον εκνευρισμό του για τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται να επιμένει πώς για το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα ως προς τον προϋπολογισμό του 2014 και το δημοσιονομικό κενό, που ο ίδιος εκτιμά περί τα 500 έως 600 εκατομμύρια ευρώ, απαιτείται η εκ μέρους της Ελλάδας λήψη κάποιων συγκεκριμένων μέτρων, με μετρήσιμο αποτέλεσμα.
Μόνο έτσι, θεωρεί η πλευρά του υπουργού Οικονομικών, είναι εφικτός ένας συμβιβασμός με την τρόικα και την Κομισιόν που επιμένουν να κάνουν λόγο για κενό ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στον αντίποδα, το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται, τουλάχιστον προς ώρας, αρνητικοί σε αυτό το σενάριο και αρνούνται την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού. Σε αυτό το κλίμα πιέσεων από το εξωτερικό και εντάσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα με τους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και την Άνγκελα Μέρκελ.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν αρνούνταν ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει διάσταση απόψεων για το δέον γεννέσθαι. Αν και απέφευγαν να σχολιάσουν τη στάση Στουρνάρα σημείωναν, προς άρση οιασδήποτε αμφισβήτησης από οποιαδήποτε πλευρά, ότι αυτός που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για την πολιτική που θα ακολουθηθεί θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς… 

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook