Υλικά

• 500 γρ. χοιρινό άνευ οστού, απο λαιμό (κομμένο σε μικρές μπουκίτσες)
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδου «σπασμένη»
• 4-5 ξερά σύκα, κομμένα σε τέταρτα
• 2 κ. σούπας σταφίδες
• 120 ml. παλαιωμένο κόκκινο κρασί
• 100 ml. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ανάλογο)
• 2-3 κλαράκια, φρέσκου θυμαριού

Εκτέλεση

Βάζουμε ενα τηγάνι να ζεσταθεί στο μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε 60 ml. ελαιόλαδο. Σωτάρουμε το χοιρινό για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να θωρακιστεί καλά σε όλες του τις πλευρές και να κρατήσει τους χυμούς του. Παράλληλα σε άλλο τηγάνι σε 40 ml. ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν και να πάρουν ενα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα.

Προσθέτουμε τα σύκα και τις σταφίδες (που έχουμε απο πρίν μουλιάσει στο κρασί) και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Σ’αυτό το σημείο ενώνουμε τις γέυσεις βάζοντας τα υλικά του ενός τηγανιού στο άλλο. Τσιγαρίζουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί.

Σκεπάζουμε με καπάκι το τηγάνι και σιγοψήνουμε για 15 λεπτά περίπου. Τέλος, ξεσκεπάζουμε, φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε τα κλαράκια του φρέσκου θυμαριού. Σερβίρουμε αμέσως, ραντίζοντας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ωμό.