Μόλις το ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ (που θα έπρεπε να είχε ήδη απελευθερωθεί) έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η εκκρεμότητα των προαπαιτούμενων μέτρων λειτουργεί αυτή τη στιγμή αρνητικά για την Ελλάδα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και θα πρέπει αυτά να πληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Και αυτό, όχι τόσο γιατί «λείπει» από τα κρατικά ταμεία το 1 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως επειδή πλήττεται για πολλοστή φορά η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς. Το δε πλήγμα έρχεται σε μία περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την τρόικα ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα το 2014, με βασικά επιχειρήματα ότι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν καλύτερα όσα έχουν συμφωνηθεί και το κλίμα στην πραγματική οικονομία θα αλλάξει, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Το θέμα των νέων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας, οι επικεφαλής της οποίας θα καταφθάσουν στην Αθήνα στις 4 Νοεμβρίου.

Το νέο χρονοδιάγραμμα

Πλέον, ο νέος στόχος είναι να έχει κλείσει το θέμα των προαπαιτούμενων πριν φθάσει η τρόικα στην Αθήνα, αν και τα ίδια στελέχη του υπουργείου παραδέχονται ότι ακόμα και σήμερα, μόνο μία δράση έχει ολοκληρωθεί. Να σημειωθεί ότι όλα τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση κατάφερε να ολοκληρώσει μόνο την αλλαγή του κώδικα για τους δικηγόρους. Αντιθέτως, ανοικτά είναι ακόμα και σήμερα:

1. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Για την τελευταία φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για συμφωνία σε ένα μοντέλο αναδιάρθρωσης όπου η εταιρεία θα παραμένει εν λειτουργία και θα οδηγηθεί προς αποκρατικοποίηση. Ομως, για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ η τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να κλείσουν.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι τα ΕΑΣ. Η κυβέρνηση έχει στείλει στην τρόικα την τελική της πρόταση για διάσπασή της σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι και διατήρηση του στρατιωτικού κομματιού της επιχείρησης. Μάλιστα, η κυβέρνηση ζητάει 24 μήνες για να αποδείξει ότι το σχέδιό της είναι το καλύτερο δυνατό. Η τρόικα δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής, αν και έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί καταλληλότερη λύση το «λουκέτο».

2. Η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην ΕΥΔΑΠ, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα εξειδικεύει το σχέδιο αποπληρωμής των χρεών μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας. Το κράτος οφείλει περίπου 720 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ και μέχρι σήμερα έχει εξοφλήσει περίπου τα 250 εκατ. ευρώ.

3. Η τοποθέτηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται για μία δράση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα λόγω του ότι δεν είχαν καταγραφεί μέχρι τις αρχές της εβδομάδας οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων.

Ωστόσο, η ολοκλήρωση της καταγραφής ανοίγει και τυπικά τον δρόμο για να ολοκληρωθεί η προαπαιτούμενη δράση (στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι για την ολοκλήρωσή της απομένουν κάποιες λεπτομέρειες) και ταυτόχρονα να προχωρήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον εντοπισμό των επιπλέον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας τους επόμενους μήνες.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook