Υλικά

• 300 γρ. κουκιά ξερά
• 300 γρ. κρεμμύδια μικρά για στιφάδο
• 100 γρ.έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 5 σκελίδες σκόρδο
• 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 250 γρ. ντομάτα φρέσκια, κομμένη κονκασέ
• λίγο κύμινο
• 1 φύλλο δάφνης
• 1 πιπερίτσα καυτερή
• 50 γρ. άνιθο, ψιλοκομμένο
• αλάτι & πιπέρι ανάλογο

Εκτέλεση

Βάζουμε τα κουκιά απο το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι, να μουλιάσουν. Την επόμενη, τα σουρώνουμε απο το νερό και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό να τα σκεπάζει, για να βράσουν. Μετά απο 10-12 λεπτά βράσιμο, αλλάζουμε το πρώτο νερό και στραγγίζουμε.

Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε το μισό απο το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια (για στιφάδο), τα σκόρδα και το φρέσκο κρεμμυδάκι μέχρι να γυαλίσουν.

Ρίχνουμε τα κουκιά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 4-5 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με τη ντομάτα, συμπληρώνουμε 350 ml. νερό ακόμα και αφήνουμε να πάρει μία βράση.

Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι & πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τέλος ρίχνουμε το άνιθο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε να χυλώσουν .