Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης στην δωρεά οργάνων από θανόντες δότες, με αποτέλεσμα στην χώρα μας να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις λίστες αναμονής ασθενών που περιμένουν εναγωνίως μια προσφορά για μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος \”Αιματοκρήτη\”, αλλά και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), το πρόβλημα αυτό οφείλεται αφενός σε σχετικές δυσλειτουργίες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αφετέρου στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών.

Όμως επισημαίνεται στις προτάσεις της ΠΟΣΕΑ στο προσχέδιο του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις το οποίο βρίσκεται στην διαδικασία του δημόσιου διαλόγου, τα 2/3 των οικογενειών δέχονται να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων αλλά, σύμφωνα με έρευνα, όσοι πολίτες δεν θα δώριζαν όργανα αναφέρουν ως κύριο λόγο την έλλειψη εμπιστοσύνης στο μεταμοσχευτικό σύστημα της Ελλάδας.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2010, το 43% των Ελλήνων θα ήθελε να δωρίσει τα όργανά του μετά θάνατον για μεταμόσχευση.

Όμως στην ερώτηση γιατί δεν θα δώριζε τα όργανα η απάντηση σε ποσοστό 45% είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα μεταμοσχεύσεων, στο σύστημα υγείας και στο διοικητικό σύστημα της χώρας γενικότερα.

Η ΠΟΣΕΑ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τόσο στην καλύτερη οργάνωση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όσο και στην αντιμετώπιση της έλλειψης εμπιστοσύνης.

Για παράδειγμα στην Ισπανία, που είναι η πρώτη χώρα σε δωρεές οργάνων και μεταμοσχεύσεις, στις ΜΕΘ υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι συντονιστές μεταμοσχεύσεων οι οποίοι ασχολούνται με εκείνους που δεν ήταν αρνητικοί στην ιδέα της δωρεάς, ενημερώνοντας τους συγγενείς, ζητώντας την έγγραφη συγκατάθεσή τους και – το κυριότερο – υποστηρίζοντάς τους ψυχολογικά για να ανταπεξέλθουν στην απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου και στην διαδικασία της δωρεάς των οργάνων.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το υπόμνημα της ΠΟΣΕΑ για την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχέυσεις

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook