Στις 31 Οκτωβρίου «πέφτει η αυλαία» της έκθεσης ιστορικού υλικού με θέμα «1770-1913: Πορεία προς την Ένωση» που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης ο δήμος Ηρακλείου και πνευματικοί φορείς.
Η εντυπωσιακή έκθεση που φιλοξενείτε στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου αποτελεί πόλο έλξης καθώς -από την 1η Οκτωβρίου που άνοιξε- την επισκέπτονται καθημερινά πλήθος επισκεπτών μικροί και μεγάλοι.

Την έκθεση δε περιηγήθηκαν ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ο Δήμαρχος Γιάννης Κουράκης και άλλοι φορείς στο πλαίσιο του επιστημονικού συνεδρίου «Το Ηράκλειο η Κρήτη από την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας ως την Ένωση με την Ελλάδα» στο οποίο και μίλησαν Περιφερειάρχης και δήμαρχος.

Η Έκθεση που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο από το Ρέθυμνο, συνεχίζεται στο Ηράκλειο και τους επόμενους μήνες θα μεταφερθεί στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης και στην Αθήνα. Σκοπός της είναι να ιστορήσει ενδεικτικά το πέρασμα του χρόνου, με σκοπό να προσφέρει στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα των επαναστατικών και πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. 
Ξεκινά από την πρώτη μεγάλη επανάσταση των χρόνων της Οθωμανικής κυριαρχίας και, χαράσσοντας μία «χρονογραμμή», στέκεται στα κινήματα, τις επαναστάσεις, τη διπλωματία και την πολιτική, που κοινό στόχο είχαν την ελευθερία ή σύμφωνα με το σύνθημα των 
Επαναστάσεων την «Ένωση ή Θάνατο». Στη συνέχεια παρουσιάζεται η περίοδος της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) που αναδεικνύει το κλίμα ενός κόσμου που αλλάζει, ενώ η αφήγηση ολοκληρώνεται με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα στο φρούριο του Φιρκά, στα Χανιά, την 1η Δεκεμβρίου 1913. 
Ξεχωριστά προβάλλονται οι πόλεις της Κρήτης και η μορφή τους που αλλάζει με το χρόνο και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες.
Η σχηματική αυτή προσέγγιση στην ιστορία της Κρήτης συμπληρώνεται από το πρωτότυπο υλικό που εκτίθεται, το οποίο μέσα από τη μοναδικότητά του οδηγεί τον επισκέπτη σε έναν περίπατο στη μνήμη του τόπου και της ιστορίας του. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook