Σε εισπράκτορες ράμπο μετατρέπει του υπάλληλους της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Ρεθύμνου ο Καλλικράτης, αφού όσοι οφειλέτες, δεν ανταποκριθούν στην έγγραφη ειδοποίηση (την οποία κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν ποτέ), έρχονται αντιμέτωποι με αναγκαστική κατάσχεση.

Τη διαπίστωση ότι περίπου 400 ευρώ «πέταξαν» από τον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στην Εθνική τράπεζα προς τα ταμεία του δήμου Ρεθύμνου, έκανε ο συνταξιούχος Μανώλης Σαρτζετάκης, ενώ όπως ο ίδιος κατήγγειλε, δεν προηγήθηκε καμία ειδοποίηση από τη συγκεκριμένη υπηρεσία του δήμου. «Στο λογαριασμό αυτό μπαίνει η αναπηρική μου σύνταξη, η οποία είναι 420 ευρώ» τόνισε και συνέχισε: «όταν πήγα να την πάρω, διαπίστωσα ότι 397,66 ευρώ τα είχε πάρει ο Δήμος, χωρίς προηγουμένως να με ειδοποιήσει, επειδή χρωστούσα κάποια χρήματα από κλήσεις παρκαρίσματος» Ο κ. Σαρτζετάκης είναι ένας από τους Ρεθεμνιώτες, που ήρθε αντιμέτωπος με την αναγκαστική κατάσχεση σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Ο Δήμος Ρεθύμνου επικαλούμενος τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. απειλεί ευθέως με κατάσχεση μετρητών από λογαριασμούς τραπεζών ή ακόμα και ακινήτων όλους όσους, έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δήμο, τηρώντας όμως σύννομες διαδικασίες.

Η οικονομική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου από το Νοέμβριο του περασμένου έτους, έχει ξεκινήσει να στέλνει λίστες με ονόματα οφειλετών σε τράπεζες ξεκινώντας από την Εμπορική και την Εθνική, ακολουθώντας μια νόμιμη, αλλά καθόλου ηθική διαδικασία, που της επιτρέπει να εντοπίζει τους λογαριασμούς των οφειλετών μέσω ονόματος και Α.Φ.Μ. και να περνάει σε αναγκαστική κατάσχεση των μετρητών που βρίσκονται στο λογαριασμό των δημοτών.

Μάλιστα όπως μας είπε η προϊστάμενη των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Ρεθύμνου κ. Στέλλα Καλογεράκη ο δήμος καταρχήν στέλνει έγγραφα ειδοποιητήρια στους οφειλέτες καλώντας τους να ρυθμίσουν τα χρέη τους και δεν οφείλει να τους ενημερώσει στην περίπτωση που το οφειλόμενο ποσό εισπραχθεί από τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Η ειδοποίηση έρχεται στον οφειλέτη, μέσω τράπεζας και αφού μετακινηθεί το ποσό της οφειλής.

Όσον αφορά τις πρώτες λίστες με τα ονόματα των οφειλετών που «έφυγαν» για τις τράπεζες, αυτές προς το παρόν αφορούν τον πρώην Δήμο Ρεθύμνου και περιλαμβάνουν 393 ονόματα με οφειλόμενα ποσά που κυμαίνονται από 150 έως 40.000 ευρώ, ενώ ετοιμάζονται και νέες που θα αφορούν το σύνολο του νέου καλλικρατικού δήμου, του οποίου οι βεβαιωμένες οφειλές αγγίζουν τα 7,5 εκ. ευρώ.

Πάντως οι δημότες που έχουν χρέη από τέλη παρεπιδημούντων, μισθώσεις κοινόχρηστων χώρων, κλήσεις παρκαρίσματος, τέλη επί των ακαθάριστων κερδών κ.α., αν δεν προβούν στις ανάλογες ρυθμίσεις, θα βρεθούν πολύ σύντομα αντιμέτωποι με την αναγκαστική κατάσχεση.

Οι υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, που λογοδοτούν πλέον στο Ελεγκτικό Συνέδριο τόσο για τις πληρωμές, όσο και για τις εισπράξεις της υπηρεσίας τους, σύμφωνα με τα όσα ο Καλλικράτης προβλέπει, όπως τόνισε η κ. Καλογεράκη, θα πρέπει να αποδείξουν ότι έκαναν όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την απαίτηση τους, διαφορετικά τα χρέη θα καταλογίζονται στους ίδιους. Η διαδικασία που ξεκινά με έγγραφη ειδοποίηση, μπορεί να φτάσει στην κατάσχεση του ανάλογου οφειλόμενου ποσού, μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή και τη δέσμευση ακινήτων.

rethemnosnews.gr Αθηνά Πετράκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook