Στη βελτίωση της ελκυστικότητας της ελληνικής οικονομίας έναντι των επενδυτών αναφέρεται το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιεργκ Άσμουσεν σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα Παρασκευή η ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24».

Αναφερόμενος στην έκθεση Doing Business 2013 της Παγκόσμιας Τράπεζας και στο πόσο εύκολο είναι μια επιχείρηση να δραστηριοποιηθεί στη ΕΕ ο Άσμουσε υπογράμμισε την βελτίωση που καταγράφει η Ελλάδα στην συγκεκριμένη κατάταξη. «Η Ελλάδα αναρριχάται, ακόμη και αν από πολύ χαμηλά στην κατάταξη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business 2013 διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα παρουσίασε βελτίωση καθώς κέρδισε 22 θέσεις στη γενική κατάταξη ανάμεσα σε 185 χώρες και έφτασε στην 78η θέση από την 100ή που ήταν το 2012.

Ωστόσο, σημειώνεται πως ακόμα υπάρχουν αγκυλώσεις που καθυστερούν τις διαδικασίες και κάνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα δύσκολο για επενδύσεις.

Είναι ενδεικτικό, όπως καταγράφει και η έκθεση, ότι για την έναρξη μιας επιχείρησης στην Ελλάδα απαιτούνται 11 διαδικασίες και 11 ημέρες, ενώ για τη λήψη μίας κατασκευαστικής άδειας απαιτούνται 15 διαδικασίες και 89 ημέρες.

Επιπλέον οι επιχειρήσεις απασχολούνται κατά μέσο όρο 202 ώρες ετησίως για την πληρωμή φόρων, με τον συνολικό φορολογικό συντελεστή να φθάνει στο 44,6% των κερδών τους. Όσο για την εκκαθάριση επιχειρήσεων που πτωχεύουν, αυτή διαρκεί 2 χρόνια.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook