Τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωροπούλου, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών τους δράσεων, έχουν ετοιμάσει φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων που σαν στόχο έχουν να εμπλουτίσουν τις δεξιότητες των παιδιών, συμβάλλοντας στη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, μορφωμένων και  κοινωνικά ευαίσθητων.

Το Πολιτιστικό Εργαστήρι των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωροπούλου, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 2 έως 16 ετών. Στις δραστηριότητες αυτές μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν φοιτούν στα Εκπαιδευτήρια.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά 03:00 μμ – 05:00 μμ,

Τηλ.: 28210 66998 εσωτ. 111, Κορακιές Ακρωτηρίου, www.zita.gr και e-mail: [email protected]

Παρακάτω, ακολουθεί αναλυτική περιγραφή δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει το Πολιτιστικό Εργαστήρι.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Από τη Μαρία Αρχοντάκη, Παιδαγωγό – Εμψυχώτρια

(για παιδιά από 2 έως 14 χρονών)

Το Θεατρικό Παιχνίδι δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα μέσα από αρκετά θεατρικά στοιχεία να πειραματιστούν κινητικά και να εκφραστούν με παιγνιώδη τρόπο. Μέσα από κατάλληλα μουσικά ερεθίσματα και ηχητικά εφέ, τα μέλη της ομάδας μαθαίνουν να επικοινωνούν, να συνεργάζονται και να εξελίσσονται. Το Θεατρικό Παιχνίδι αποτελεί το δυναμικό μέσο για την δραστηριοποίηση του παιδιού, την απελευθέρωση της φαντασίας του και την εξοικείωσή του με το θέατρο. Το βοηθά να εξωτερικεύει και να εκφράζει τα συναισθήματά του, να ανακαλύπτει διαρκώς το σώμα του, να συνεργάζεται και να εκφράζει τις σύνθετες έννοιες της καθημερινότητας. Μέσα από την αβίαστη και βιωματική μάθηση που του προσφέρει, αναπτύσσει την ικανότητά του στην επικοινωνία και τη συνεργασία με τους συνομίληκούς του, με αποτέλεσμα να βιώνει καθημερινά και να απολαμβάνει τις πιο όμορφες πλευρές της ζωής.

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να συνεχίσουν να ονειρεύονται. Να ταξιδεύουν με τη φαντασία τους και να ξεπερνούν κάθε δυσκολία της ζωής με δύναμη, κουράγιο και αισιοδοξία.

Τα εικαστικά, που πλαισιώνουν και ολοκληρώνουν τη συμμετοχή των παιδιών στο Θεατρικό Παιχνίδι, έχουν ως στόχο τη γνωριμία, την κατασκευή και τη χρήση στοιχείων αψύχων, που θα χρησιμεύσουν στην έκφραση, την επικοινωνία και τη δημιουργικότητά τους. Επίσης μέσα από την εμψύχωση των κατασκευών τους, θα διευρύνουν τη φαντασία, τη μνήμη και τη παρατηρητικότητά τους, βιώνοντας μια εικονική πραγματικότητα που θα τα εντυπωσιάσει και θα τα ενθουσιάσει.

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΑΚΙ

(για παιδιά από 3 έως 14 χρονών)

Με την έμπειρη καθοδήγηση της κ. Ράνιας Αλιγιζάκη , προπονήτριας του «Α.Ο. ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ», τα παιδιά αναπτύσσουν τη μαθηματική λογική τους, οξύνουν τη σκέψη τους και συνειδητοποιούν τη σημασία της συνεργασίας.Σε όλους είναι γνωστό ότι το σκάκι είναι παιχνίδι που καλλιεργεί και αναπτύσσει σπουδαία προτερήματα, όπως πειθαρχία, διαπαιδαγώγηση της θέλησης και της αντοχής, ανάπτυξη μνημονικού, ετοιμότητα, εξυπνάδα, λογική σκέψη κλπ. Το σημαντικότερο στο σκάκι δεν είναι η νίκη επί του αντιπάλου, όσο η ποιότητα της νίκης. Οι παίκτες πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι, ώστε να προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις του αντιπάλου τους. Πρέπει να μάθουν να κινούνται βάσει σχεδίου, να κάνουν έξυπνους συνδυασμούς και λεπτούς χειρισμούς, αναπτύσσοντας σταδιακά τη «σκακιστική τους σκέψη».

ΤΜΗΜΑ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ

(για παιδιά από 9 έως 14 χρονών)

Δημιουργίες και κατασκευές μοντέλων με την καθοδήγηση εκπαιδευτών του Ομίλου Στατικού Μοντελισμού Ν. Χανίων. Τα παιδιά με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών αποκτούν επιδεξιότητα στα χέρια, καλλιεργούν το αισθητικό τους κριτήριο, αυτοσυγκεντρώνονται και πλουτίζουν τις ιστορικές τους γνώσεις.

Ο μοντελισμός είναι μια πολύ δημιουργική και ευχάριστη απασχόληση που απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως φύλου. Είναι ένας συνδυασμός ασχολίας και χόμπι, τέχνης και αθλήματος, που παράλληλα προσφέρει την ψυχαγωγία σε αυτούς που συμμετέχουν στη δημιουργία του μοντέλου τους.

Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο τμήμα του στατικού μοντελισμού θα έχουν την ευκαιρία μέσα από την κατασκευή του μοντέλου που θα επιλέξουν να δημιουργήσουν (αυτοκίνητα, αεροπλάνα, πλοία κλπ), να αναπτύξουν τη φαντασία τους, ενώ παράλληλα θα μάθουν να διαβάζουν ένα σχέδιο, εφαρμόζοντας στην πράξη τις οδηγίες του, χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία και καλλιεργώντας τη λεπτή τους κινητικότητα.

ΤΜΗΜΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ (ANIMATION)

(για παιδιά από 9 έως 14 χρονών)

 Γνωριμία των παιδιών με το μαγικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων και δημιουργία μιας σύντομης δικής τους ιστορίας μέσω Η/Υ.

Τα παιδιά μέσα από τη δημιουργία των δικών τους κινουμένων σχεδίων θα παίξουν, θα διασκεδάσουν και θα χαρούν, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν απλούς χαρακτήρες που στη συνέχεια θα τους «εμψυχώσουν», οδηγώντας τους σε ευχάριστες, δημιουργικές και κινητικές δραστηριότητες.

Μέσα από αυτή την ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία, τα παιδιά θα μάθουν βασικές θεωρητικές αρχές κινουμένου σχεδίου, χρώματος και αισθητικής, ενώ παράλληλα θα μυηθούν στα μυστικά της δημιουργίας χαρακτήρων με προσωπικότητα. Θα μάθουν να μεταμορφώνουν αντικείμενα και πρόσωπα, να τα «ζωντανεύουν» και να «πλάθουν» το χαρακτήρα των ηρώων τους.

Διδάσκει ο Μάριος Ιωαννίδης, απόφοιτος της σχολής Διδακτικής και Τεχνολογίας και Ψηφιακών συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά και απόφοιτος της σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών <<Ορνεράκης>>.
 

ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

(για παιδιά από 5 έως 14 χρονών)

Στο μάθημα των εικαστικών τεχνών, τα παιδιά θα γνωρίσουν την πολυπλευρικότητα των τεχνών, τόσο εμπειρικά μέσω της επαφής τους με εφαρμογές τεχνικοτήτων και υλικών, όσο και διανοητικά, διδασκόμενα τις ιδιότητές τους, αναπτύσσοντας έτσι ικανότητες έκφρασης και δημιουργίας.

Με τον καιρό τα παιδιά θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν υλικά και τεχνικές που θα τα οδηγήσουν στη δημιουργία έργου και παράλληλα να λειτουργούν με βάση τους τομείς της αισθητικής αγωγής. Έτσι οι «εκκολαπτόμενοι καλλιτέχνες» θα εκπαιδευτούν στο σχέδιο – χρώμα, δίνοντας βάση σε φόρμες, γραμμές, στη σύνθεση, σε εφαρμογές κολλάζ «ανάγλυφο επίπεδο», τεχνικές, όπως το φροτάζ, το στένσιλ και κατασκευές με αντικείμενα άχρηστων υλικών.

Όσον αφορά στον κύριο όγκο των μαθημάτων, τα παιδιά θα γνωρίσουν την τέχνη της ζωγραφικής και των κατασκευών, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά, όπως λαδοπαστέλ, ξυλομπογιές, ακουαρέλες, ξυλομπογιές ακουαρέλας, κάρβουνο, μολύβι, χρώματα κλπ. Παράλληλα με την εφαρμογή των μαθημάτων, θα λαμβάνουν παραδείγματα μεγάλων καλλιτεχνών του είδους, μέσα από τη διδασκαλία στα μονοπάτια της ιστορίας της τέχνης.

Διδάσκει η καθηγήτρια κ. Ερμιόνη Ράμμου, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης.
 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ

(για παιδιά από 4,5 έως 6,5 χρονών)

Το μάθημα της Μουσικής Προπαιδείας απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4,5 έως 6,5 ετών. Μέσα από ένα σύνολο μουσικών δραστηριοτήτων, τα παιδιά θα μυηθούν στον υπέροχο κόσμο της μουσικής με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο. Μέσα από γνωστά παραδοσιακά τραγούδια, κατασκευές μουσικών οργάνων, μουσικούς λαβύρινθους κλπ, τα παιδιά θα πειραματιστούν, θα έρθουν σε επαφή με το ρυθμό, θα γνωρίσουν τις νότες και τις αξίες τους, θα ανακαλύψουν τα μουσικά όργανα, τους μελωδικούς χρωματισμούς και θα κατανοήσουν βιωματικά τις πρώτες έννοιες της θεωρίας της μουσικής.

Στόχος του μαθήματος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο της μουσικής αβίαστα, με όμορφο και διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού και της δημιουργίας.

Στο εργαστήρι Μουσικής προπαιδείας θα διδάξει η μουσικός Χαλεβελάκη Γεωργία.
 

ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ

(για παιδιά από 4 έως 14 χρονών)

Στόχος του εργαστηρίου δεν είναι να δημιουργήσει καλλιτέχνες. Στόχος του είναι τα παιδιά παράλληλα με την ανάδειξη της δεξιοτεχνίας των χεριών τους, να μπορέσουν να ενεργοποιήσουν τα κύτταρα του εγκεφάλου τους και να διευρύνουν την αντίληψή τους, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν οι νοηματικές ικανότητές τους και να γίνουν καλύτεροι δέκτες των γνώσεων της σχολικής και βιωματικής παιδείας.

Μέσα από την τέχνη της κεραμικής, τα παιδιά θα έρθουν σε άμεση επαφή με τη φυσική, που θα γίνει ευκολότερα κατανοητή. Με πειραματικούς και πρακτικούς δρόμους, θα μάθουν βιωματικά τις ιδιότητες των περιοδικών στοιχείων της μέσα από τις χημικές της αντιδράσεις σε σχέση με τη φωτιά και θα εμβαθύνουν στο νόημα της δημιουργίας των αστέρων.

Στο εργαστήρι κεραμικής θα διδάξουν ο Εικαστικός – Κεραμίστας – Γλύπτης και Χαράκτης Παλλήκαρης Ευτύχης και η Εικαστικός Μαρκέλλα Παλλήκαρη.

Ο Ευτύχης Παλλήκαρης είναι πτυχιούχος του κολεγίου κεραμικής GEORGE BROWN του TORONTO CANADA, του PYRSON POLITECNICAL INSTITUTE (σκηνογραφία, σχέδιο, αρχιτεκτονική) της ίδιας πόλης και έχει κάνει μάστερ στην τέχνη στο ART BANF CENTER ALBERTA του CANADA. Λειτουργεί εργαστήρι κεραμικής στα Χανιά από το 1980. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, ενώ τα ζωγραφικά του έργα, κεραμικά, γλυπτά και χαρακτικά, βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και κοσμούν διάφορους δημόσιους χώρους του τόπου μας.

Η Μαρκέλα Παλλήκαρη είναι πτυχιούχος εικαστικός του ACCADEMIA DI BELLE ARTI της Βενετίας και φιλόλογος της Ελληνικής γλώσσας.

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Διδάσκει ο Γιώργος Παντερμάκης

(για παιδιά από 5 έως  16 χρονών)

Όπως είναι γνωστό, η λαϊκή οργανική μουσική, με την ποικιλία των παραδοσιακών μουσικών οργάνων, συμβάλλει στον πολιτισμό του λαού μας. Μέσα από τη δημοτική μας μουσική ο λαός εκφράζεται είτε συνοδεύοντας τα τραγούδια στις διάφορες κοινωνικές του εκδηλώσεις, είτε χορεύοντας τους πολλούς και ποικίλους χορούς.

Η παραδοσιακή μουσική έχει το μαγικό χάρισμα να αγγίζει το συναίσθημά μας, ξετυλίγοντας εικόνες και βιώματα, με αποτέλεσμα να μας δημιουργεί ψυχική ανάταση και αυτό γιατί οι παραδοσιακοί μουσικοί παίζουν πολύ με το συναίσθημα, την ψυχική διάθεση, τις εικόνες και τα βιώματα που έχουν.

Καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για συνέχιση της παράδοσης στον τόπο μας, θα προσπαθήσουμε, ώστε τα παιδιά που θα συμμετέχουν στα μαθήματά μας να έρθουν σε επαφή και πρώτη γνωριμία με δύο από τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, το λαούτο και τη λύρα, που μαζί συνοδεύουν τους περισσότερους συνδυασμούς των λαϊκών μουσικών συγκροτημάτων, καθώς επίσης και το μαντολίνο που είναι ιδιαίτερα αγαπητό, γιατί θεωρείται ένα όργανο μελωδίας. Στόχος μας είναι επίσης τα παιδιά να μάθουν τρόπους χειρισμού αυτών και να μπορούν αν εκτελούν μουσικά κομμάτια.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΚΙΝΗΣΗ
ΜΕ ΤΗΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ
dr. KLARA KOKAS

(για παιδιά από 2 έως 14 χρονών)

Τα παιδιά οδηγούμενα μέσα από εξαιρετικά μουσικά αποσπάσματα και με αυτοσχέδιες κινήσεις, εξωτερικεύουν συναισθήματα και ανακαλύπτουν το μαγικό κόσμο της μουσικής και της φαντασίας. 

Μαθήματα μουσικοκινητικής με την ξεχωριστή μέθοδο της dr. KLÁRA KOKAS δίνονται από τη μουσικοπαιδαγωγό Ελισάβετ Βερούλη, απόφοιτο του Μουσικοπαιδαγωγικού Ινστιτούτου Ζόλταν Κόνταϋ της Ουγγαρίας, κάθε Παρασκευή 17.00-19.00 στα εκπαιδευτήρια Θεοδωροπούλου.

Η ίδια η KLÁRA KOKAS έλεγε ότι η μουσική γεννά μόνο αυθεντικά συναισθήματα. Σε μία κατάσταση συγκέντρωσης όμοια με τη σιγή, η εμπνευσμένη μουσική –είτε είναι παραδοσιακή, είτε με λόγια, είτε σε μορφή αυτοσχεδιασμού- αγγίζει την ψυχή μας.

Κάθε παιδί είναι ένας μοναδικός κόσμος θαυμάτων. Παρ’ όλα αυτά όμως, τα παιδιά έχουν κοινά χαρακτηριστικά και μοιάζουν μεταξύ τους. Χρειάζονται σιγουριά, προστασία και ελευθερία για να κινηθούν ώστε να καταφέρουν να εξερευνήσουν τη ζωή μέσα από την ηρεμία, τη γαλήνη και τη συνεργασία. Τα παιδιά μπορούν να αντλήσουν έμπνευση και δύναμη για τη ζωή τους, μέσα από τα μουσικά αριστουργήματα που μπορούν να τα οδηγήσουν βήμα – βήμα στη βιωματική γνώση της αρμονίας, της ηρεμίας και της χαλάρωσης.

Τα μαθήματα γίνονται σε κλειστή ομάδα 12-15 ατόμων, είναι βιωματικά και απευθύνονται σε κάθε ηλικία, φύλο και επάγγελμα, σε εγκύους, γονείς μαζί με τα βρέφη και τα παιδιά τους, αλλά και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα και βοηθητικά σε εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και καλλιτέχνες.

Για τη συμμετοχή στα μαθήματα απαιτούνται άνετα ρούχα και αφαίρεση των παπουτσιών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook