Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα από βρετανικό δικαστήριο ένας νεαρός ακροδεξιός Ουκρανός με την κατηγορία ότι δολοφόνησε ένα ηλικιωμένο μουσουλμάνο καθώς και για το ότι τοποθετούσε βόμβες σε ισλαμικά τεμένη.

Ο 25χρονος Πάβλο Λάψιν παραδέχτηκε ότι μαχαίρωσε τρεις φορές στην πλάτη τον 82χρονο Μοχάμεντ Σαλίμ την ώρα που ο ηλικιωμένος επέστρεφε στο σπίτι του στο Μπέρμιγχαμ από το τζαμί όπου είχε πάει να προσευχηθεί.

Το έγκλημα διαπράχθηκε μόλις πέντε ημέρες αφότου έφτασε ο Λάψιν στη Βρετανία, για να εργαστεί σε μια εταιρεία πληροφορικής. Μάλιστα τις επόμενες τρεις ημέρες μετά το έγκλημα, ο Λάψιν τοποθέτησε τρεις βόμβες κοντά σε τρία τεμένη, χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματισμοί από τις εκρήξεις.

Η αφορμή, για τη δολοφονία, σύμφωνα με την ομολογία του, ήταν το γεγονός πως ο Σαλίμ «δεν ήταν λευκός».

«Έχετε, αναμφισβήτητα, ακροδεξιές απόψεις όσον αφορά την ανωτερότητα της λευκής φυλής και τα εγκλήματά σας υποκινήθηκαν από το θρησκευτικό και φυλετικό μίσος.

Ελπίζατε να προκαλέσετε μια φυλετική σύγκρουση και να αναγκάσετε τους μουσουλμάνους να φύγουν από τη γειτονιά όπου μένατε» , είπε στον Λάψιν ο δικαστής Νάιτζελ Σουίνι.

«Αυτές οι απόψεις, αυτό το μίσος και αυτά τα κίνητρα δεν έχουν καμία θέση στην πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Ο Λάψιν σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου θα πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον 40 χρόνια στη φυλακή πριν από την όποια αξιολόγηση για πιθανή απελευθέρωσή του.

Στον φορητό υπολογιστή του Λάψιν οι αστυνομικοί εντόπισαν ρατσιστικό υλικό, όπως το βιντεοπαιχνίδι «Εθνοκάθαρση» στο οποίο οι παίκτες καλούνται να σκοτώσουν όσους δεν ανήκουν στη λευκή φυλή.

Όπως διαπιστώθηκε, ο 25χρονος είχε κάνει έρευνα για το πού θα έβρισκε εξοπλισμό για την κατασκευή βομβών στο Μπέρμιγχαμ προτού καν να του δοθεί η άδεια από τις βρετανικές αρχές να εγκατασταθεί και να εργαστεί στη Βρετανία.

newpost.gr