Ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι παρουσιάστηκε ξανά, το Σάββατο, έτοιμος να διατάξει παύση των εχθροπραξιών από τις δυνάμεις, του αρκεί το ίδιο να πράξουν και οι άλλες εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή το ΝΑΤΟ, αλλά και οι δυνάμεις των ανταρτών.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό κανάλι της Λιβύης τα χαράματα του Σαββάτου, ο Καντάφι είπε ότι «Είμαστε έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός, αρκεί αυτό να μην αφορά μόνο τη μια πλευρά».

«Είμαστε οι πρώτοι που θα αποδεχθούμε μια ανακωχή των εχθροπραξιών και είμαστε οι πρώτοι που θα την εφαρμόσουμε, αλλά η επιδρομή των Σταυροφόρων του ΝΑΤΟ δεν έχει σταματήσει ακόμα», ανέφερε ο ηγέτης της Λιβύης.

Παράλληλα όμως ο Μουαμάρ Καντάφι δεν παρέλειψε να στείλει ξανά ένα μήνυμα αποφασιστικότητας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνή παράγοντα, επαναλαμβάνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να τον εξαναγκάσει να φύγει από την ίδια του τη χώρα.

«Δεν φεύγω», είπε στους συμπατριώτες του στη ζωντανή τηλεοπτική του εμφάνιση τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου και προσέθεσε «κανείς δεν μπορεί να με εξαναγκάσει να φύγω από τη χώρα μου και κανείς δεν μπορεί να μου πει να μην πολεμάω για αυτήν».

Πάντως ο Καντάφι επιχείρησε έναν ακόμα διπλωματικό ελιγμό προσκαλώντας άμεσα τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας στη Λιβύη.

«Εμείς δεν τους επιτεθήκαμε, ούτε διασχίσαμε τη θάλασσα, γιατί τότε μας επιτίθενται», επεσήμανε ο Λίβυος ηγέτης που αφού κάλεσε τις χώρες της συμμαχίας σε διαπραγματεύσεις, «έκλεισε το μάτι» στις δυτικές κυβερνήσεις λέγοντας ότι αν είναι το πετρέλαιο που τους ενδιαφέρει τότε είναι έτοιμος να επαναδιαπραγματευθεί τα συμβόλαια με τις δυτικές εταιρείες πετρελαίου.

Βομβαρδισμοί κοντά στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης

Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν εγκαταστάσεις στην Τρίπολη της Λιβύης που βρίσκονται δίπλα στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης Τζαμαχιρίγια, την ώρα που ο Μουάμαρ Καντάφι απηύθυνε το τηλεοπτικό του – ένδειξη ότι η επιχείρηση είχε στόχο τον Λίβυο συνταγματάρχη, μετέδωσε η κρατική τηλεόρασης της Λιβύης.

«Ένα κτίριο δίπλα στο κτήριο Τζαμαριχίγια βομβαρδίστηκε στη διάρκεια της μετάδοσης του διαγγέλματος του Μουάμαρ Καντάφι και αυτό σημαίνει ότι ο ηγέτης της επανάστασης αποτελεί ο ίδιος στόχο», μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση αφότου ο Καντάφι τελείωσε την ομιλία του.

Η οθόνη παρουσίασε κύματα τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού διαγγέλματος του Καντάφι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook