Εστια μόλυνσης που απειλεί τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική  υγεία είναι το εργασιακό μας περιβάλλον. Και δεν εννοούμε την κοινόχρηστη τουαλέτα αλλά τον… αέρα που αναπνέουμε στο γραφείο, τους υπολογιστές και χίλια άλλα αντικείμενα μέσα στον εργασιακό χώρο που λειτουργούν ως εστίες μόλυνσης και ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία μας.

Επαγγελματικό άσθμα

Το επαγγελματικό άσθμα αποτελεί περίπου το 10% όλων των περιπτώσεων του άσθματος των εργαζομένων και περιλαμβάνει συμπτώματα που προκύπτουν μόνο στην εργασία. Προκαλείται από ζωικές πρωτεΐνες και χημικές ουσίες, μέχρι κόλλες, λατέξ γάντια και αναπνευστικά ερεθιστικά, όπως το χλώριο και άλλα αέρια. αξιολογήσετε τον προσδιορισμό των αιτίων και την πιθανή θεραπεία σας.

Υπερθέρμανση

Ο ζεστός αέρας στους χώρους εργασίας επηρεάζει την παραγωγικότητα των εργαζομένων επίβραδύνοντάς την και αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων, ενώ ο ζεστός αέρας στις αίθουσες συνεδριάσεων σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία και μείωση της ικανότητας λήψης αποφάσεων.

Σύνδρομο όρασης υπολογιστών

Η εργασία μπροστά σε οθόνη υπολογιστή είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβής. Η επί ώρες παραμονή μπροστά από υπολογιστή προκαλεί ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους, κούραση των ματιών, θολή όραση και άλλα συμπτώματα του συνδρόμου όρασης των υπολογιστών.

Κοινόχρηστες επιφάνειες και αντικείμενα

Ο νοροϊός (norovirus) είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες της ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Η μετάδοσή του, γίνεται με τα τρόφιμα, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από το νερό ή από κοινόχρηστες επιφάνειες και αντικείμενα. Ο νοροϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και προκαλεί πόνο στο στομάχι, εμετό και διάρροια σε συνδυασμό με πυρετό.

Οι χώροι του γραφείου αποτελούν βασική «εστία μόλυνσης» λόγω των αρκετών κοινόχρηστων χώρων και αντικειμένων που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι. Πίσω από ποντίκια, πληκτρολόγια, καφετέριες, τουαλέτες  μπορούν εύκολα να γίνουν τα μέσα για τη μετάδοση οποιουδήποτε ιού ή μικροβίου.

Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας

Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα, ιδιαίατερα αν βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση.

Εκφοβισμός

Τέλος, ο εκφοβισμός, από προισταμένους και γενικά ανωτέρους στη δουλειά είναι ένα φαινόμενο που απαντάται συχνά προκαλώντας πολλές ψυχολογικές συνέπειες.

clickatlife.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook