Χωρίς ημερομηνία λήξης παραμένει η περιδήνηση στην οποία έχουν εγκλωβιστεί τα ελληνικά ακίνητα, με τους αναλυτές να «κοιτούν» στα μακροοικονομικά δεδομένα, σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν πότε το «κλίμα» θα βελτιωθεί στο real estate.

Μπορεί, δηλαδή, το οικονομικό επιτελείο να φέρεται να έχει αποφασίσει την μείωση του φόρου μεταβίβασης, ωστόσο δύο είναι τα προαπαιτούμενα προκειμένου η αγορά να αλλάξει το πρόσημο.

Η σταθεροποίηση του φορολογικού καθεστώτος που είναι χειρότερη από την ύπαρξη υψηλής φορολογίας. Και αυτό διότι, όπως εξηγούν οι επαΐοντες, φορολογικοί συντελεστές που θα μπορούσαν να αλλάξουν από τη μία χρονιά στην άλλη, δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να υπολογίσουν το ρίσκο.

Επίσης, την αρχή της σταθεροποίησης και τη σταδιακή επιστροφή στον ανοδικό κύκλο θα σηματοδοτήσει η «διάρρηξη» του φαύλου κύκλου, δηλαδή των μεγάλων ποσοστών ανεργίας που οδηγούν στην αύξηση των «κόκκινων» δανείων και στην πτώση των τιμών των ακινήτων.

Στην Ελλάδα, ο κλάδος των κατασκευών συμμετείχε στο ΑΕΠ-το 2010- με 4,8% και η κατάρρευσή του οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα τα «κόκκινα δάνεια» υπολογίζονται σε περίπου 70 δισ. ευρώ, μέγεθος που προκαλεί πονοκέφαλο στις τράπεζες και κρατά τους «κρουνούς» του τραπεζικού δανεισμού κλειστούς.

Και όπως αναφέρουν οι αναλυτές, όσο ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης παραμένει αρνητικός τόσο δυσκολότερο είναι να απορροφηθεί το απόθεμα των περίπου 250.000 απούλητων κατοικιών και συνεπώς η αγορά ακινήτων να ανακάμψει.

Και σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με βάση τον αριθμό των αδειών, αν από σήμερα η κτηματαγορά άρχιζε να κινείται με ρυθμό αύξησης αδειών κατά 17,1% ετησίως, θα απαιτούνταν μια οκταετία για να επανέλθει η κατάσταση στα επίπεδα του 2005.

Ειδάλλως, για να φτάσει η σημερινή ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο επίπεδο του έτους 2005, θα πρέπει να αυξηθεί κατά 254%.

Κραχ

Η ασφυξία στην κτηματαγορά όπου τη φετινή χρονιά δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 22.750 συναλλαγές αποδεικνύει περίτρανα την αποτυχία του μίγματος της φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται και έχει ως βάση τα ακίνητα.

Το real estate έχει μετατραπεί σήμερα σε αγορά όπου το «πάνω χέρι» έχουν οι αγοραστές: θέτουν τους δικούς τους όρους στους πωλητές και είναι ενδεικτικό ότι οι ζητούμενες τιμές στα σπίτια έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον έως 40%.

Το ποσοστό των νοικοκυριών με ακίνητο αγγίζει το 80% και το μέγεθος αυτό φάνηκε να εξυπηρετεί τη «συνταγή» των οικονομικών επιτελείων-που υπαγορεύθηκε από την τρόικα από το 2010 έως σήμερα – για αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης με στόχο την άμεση άντληση εσόδων.

Έτσι, οι φόροι στην περιουσία εκτοξεύθηκαν από το 1,17 δισ. ευρώ το 2011, σε 2,75 δισ. το 2012 και προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω, περίπου στα 4,15 δισ. (μέσω του νέου ενιαίου φόρου) τη φετινή χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Οκτώβριο του 2010 δεν επιβλήθηκαν στα ακίνητα ένας ή δύο νέοι φόροι, αλλά 10 άμεσες, έμμεσες φορο-επιβαρύνσεις και χαράτσια !

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook