«Επιχείρηση Βιάννος. Οι στόχοι της ημέρας δεν ολοκληρώθηκαν. Μέχρι στιγμής 280 Έλληνες οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν κατά τους πυροβολισμούς σκοτώθηκαν. Τα χωριά Κάτω Σύμη και Πεύκος κάηκαν. Ο ανδρικός πληθυσμός της Άνω Βιάννου συνελήφθη. Τώρα συνολικά έχουν συλληφθεί 310 άνδρες…».

Αυτό το απόσπασμα περιέχεται σε ένα πολύ σπάνιο έγγραφο – ντοκουμέντο από την εποχή του Β\’ Παγκοσμίου. Πρόκειται για ένα τηλεγράφημα που έφτασε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1943 στα κεντρικά αρχηγεία των Ναζί στη Γερμανία. Από το έγγραφο αυτό που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, αποκαλύπτει τη μεθόδευση των κατακτητών που προσχεδίαζαν τις θηριωδίες τους.

Πρόκειται για ντοκουμέντα που οι Ναζί με ψεύτικες εκθέσεις προσπάθησαν να φαλκιδεύσουν.

Τα ντοκουμέντα που έρχονται στο φως σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του Β\’ Παγκόσμιου Πολέμου αποτελούν το πιο δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί για το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών που απαιτεί από τη Γερμανία να καταβάλει αποζημιώσεις για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ναζιστικές δυνάμεις του Χίτλερ στη χώρα μας και οι οποίες ποτέ δεν αποδόθηκαν ως όφειλαν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook