Τα επιτυχημένα ραντεβού των Ελλήνων τραπεζιτών στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον προ δεκαημέρου έδωσαν έναν διαφορετικό αέρα στα επόμενα βήματα τους. Πλέον είναι σαφές ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο των ξένων funds είτε πρόκειται για κεφάλαια βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα.

Τα ραντεβού των κορυφαίων στελεχών της Πειραιώς, της Εθνικής, της Άλφα και της Eurobank αποδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί διαχειριστές κεφαλαίων βλέπουν την Ελλάδα από διαφορετική σκοπιά, περισσότερο ευνοϊκά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά funds.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το καναδικών συμφερόντων Fairfax ήδη έχει τοποθετηθεί στην Eurobank Properties και τον Μυτιληναίο.

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών όμως, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να το έχει εκμεταλλευθεί η ελληνική κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος, σε κατ'ιδίαν συνομιλίες εξηγεί ότι πρέπει η κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το ενδιαφέρον των Funds των ΗΠΑ.

«Γιατί πρέπει να πουλήσουμε την ΔΕΠΑ ή την ΔΕΗ σε έναν στρατηγικό επενδυτή. Υπάρχουν funds τα οποία επενδύουν σε μετοχές εταιριών ενέργειας. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να πουλήσει για παράδειγμα την ΔΕΠΑ σε μια κοινοπραξία ξένων funds που ειδικεύονται σε ενεργειακές εταιρίες» επισημαίνει ο ίδιος.

Την ίδια άποψη για το μεγάλο ενδιαφέρον των Αμερικανών λέγεται ότι εκφράζει και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου. Όπως εξηγούν συνομιλητές του, ο ίδιος κατά την διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στις ΗΠΑ, έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το μεγάλο ενδιαφέρον των Αμερικανών .

«Τα Funds της Νέας Υόρκης φαίνεται βλέπουν με άλλη λογική την Ελλάδα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά. Νομίζω ότι έχουμε μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο τους και δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές» φέρεται να εξηγεί ο ίδιος.

Οι Έλληνες τραπεζίτες τονίζουν ότι οι πρόσφατες επισκέψεις του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Υόρκη βοήθησαν σημαντικά να αλλάξει το κλίμα υπέρ της χώρας. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της Fairfax, Prem Watsa, στις τελευταίες συνεντεύξεις του σε διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα.

Η συμμετοχή των funds στις αποκρατικοποιήσεις είναι κάτι το οποίο έχει αρχίσει να συζητιέται στους ευρείς επενδυτικούς κύκλους που ασχολούνται με την Ελλάδα, όμως θα πρέπει κατά πρώτο να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο υπόκεινται οι διδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ. Ακόμα και προϊόντα τα οποία θα μπορούσαν να είναι baskets για αποκρατικοποιούμενες εταιρίες, δε θα πρέπει να δράσουν ανταγωνιστικά σε σχέση με τη ρευστότητα που το οικονομικό επιτελείο ζητά να πάει στα ομόλογα για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές.


newmoney.gr