Αυξάνουν οι προοπτικές για… ονομαστικούς τζίρους στις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες για το 2013, καθώς από το σύνολο των πωλήσεων που έχουν πραγματοποιήσει μέσα στη χρήση περί τα 780 εκατ. ευρώ δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία τους! Το ποσό αυτό αφορά σε απλήρωτες οφειλές από τα δημόσια νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Σε ετήσια βάση οι φαρμακευτικές εταιρείες παράγουν περί τα 5 δισ. ευρώ και για μια σημαντική μερίδα, κυρίως ξένες πολυεθνικές οι πωλήσεις προς τα νοσοκομεία ή τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι σχεδόν το σύνολο του τζίρου τους, όπως οι Genesis Pharma, AMGEN, Abbvie, Shire, Actelinon, Merck Serono, Lundbeck κ.ά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου που δημοσιοποίησε ο ΣΦΕΕ, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν στο περίπου 1,2 δισ. ευρώ όπως και στο τέλος Αυγούστου. Η σταθερότητα αυτή επιτεύχθηκε καθώς παρά την αύξηση των χρεών για το 2013, υπήρξε μείωση χρεών κυρίως του 2011 και λιγότερο του 2012.

Σύμφωνα με το σχετικό γενικό πίνακα των χρεών, το Σεπτέμβριο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ περιόρισαν κατά 30 εκατ. ευρώ τις οφειλές τους, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 540 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, αύξηση παρουσίασαν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ κατά 40 εκατ. ευρώ, στα 610 εκατ. ευρώ, ενώ σταθερές παρέμειναν, οι οφειλές των στρατιωτικών νοσοκομείων στα 50 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρθηκε, το ελληνικό Δημόσιο εξοφλεί τα παλαιότερα χρέη, κι έτσι ενώ οι οφειλές μέχρι τις 31/12/12 έχουν υποχωρήσει, οι νέες οφειλές για το 2013 φαίνονται αυξημένες στα 771 εκατ. ευρώ από 720 εκατ. ευρώ το τέλος Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας προχώρησε στο συμψηφισμό απαιτήσεων που έχουν οι εταιρείες από νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, με οφειλές των εταιρειών όπως το clawback. Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις είναι της τάξης των 52 εκατ. ευρώ, με τα 7,1 εκατ. ευρώ της Sanofi, τα 5,2 εκατ. ευρώ να αφορούν στην AstraZeneca, τα 3,8 εκατ. ευρώ τη Βιανέξ, τα 3,4 εκατ. ευρώ την ΕΛΠΕΝ, τα 2,9 εκατ. ευρώ τη Boehringer κ.ά.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς, τα χρέη αποτελούν μια μεγάλη «πληγή» για τον κλάδο και αισιοδοξούν ότι στο επικείμενο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική πολιτική θα αποκατασταθεί η τακτικότητα των πληρωμών, η οποία βάσει νόμου προβλέπεται στις 60 μέρες.

Από την άλλη μεριά, έμμεσα οι εταιρείες χωρίς να έχουν περιθώρια ευελιξίας για εξασφάλιση ρευστότητας από την πλευρά του μεγάλου οφειλέτη, του ελληνικού Δημοσίου, πιέζουν για γρήγορες εξοφλήσεις από το άλλο κανάλι διανομής, τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας λόγω πολλών μη φερέγγυων φαρμακείων. Να σημειώσουμε δε πως, η εγχώρια αγορά φαρμακείου παρουσιάζει σημαντική μείωση τζίρου φέτος, η οποία εκτιμάται στο περίπου 15%.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook