Μία εβδομάδα έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση, προκειμένου να παρουσιάσει στην τρόικα στοιχεία που θα ενισχύουν τους ισχυρισμούς της για το ύψος και τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Προς αυτή την κατεύθυνση από χθες, αμέσως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, διεξάγονται διαρκείς συσκέψεις στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών.

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αναγνωρίζουν ότι έχουν μπροστά τους ένα από τα πιο δύσκολα στοιχήματα των τελευταίων ετών, με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι «εάν η τρόικα επιμείνει στα νούμερα που μας λέει για το δημοσιονομικό κενό του 2014, τότε θα έχουμε πρόβλημα» να είναι ενδεικτική για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Στην παρούσα φάση η γραμμή άμυνας της ελληνικής πλευράς εδράζεται στην αποδοχή της ύπαρξης δημοσιονομικού κενού ύψους μέχρι 500 εκατ. ευρώ και τη λήψη αντίστοιχων μέτρων με στοχευμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό για την κάλυψή του.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι εάν διαπιστωθεί έως τον Απρίλιο – Μάιο πως οι εκτιμήσεις αυτές δεν επιβεβαιώνονται, θα προχωρήσει στη λήψη διορθωτικών μέτρων με συμπληρωματικό προϋπολογισμό, όπως είχε γίνει και το 2012.

Ωστόσο μεγάλο αγκάθι παραμένει το γεγονός ότι με βάση τις ενστάσεις της τρόικας, όπως αυτές διατυπώθηκαν στον προηγούμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, υπάρχει μεγάλη απόσταση με τους ισχυρισμούς της ελληνικής πλευράς.

Στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο είναι πλέον σαφές ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν ανοιχτά τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού κυρίως εκείνες που εδράζονται στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού μηχανισμού και στην αυτόματη αύξηση των εσόδων λόγω της ανάκαμψης.

Το κλίμα καχυποψίας μεταξύ των δύο πλευρών εντάθηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις της ελληνικής πλευράς τις οποίες στελέχη της Κομισιόν εξέλαβαν ως μέρος μιας επικοινωνιακής τακτικής, η οποία όπως λένε, δεν βοηθάει ούτε το ελληνικό πρόβλημα ούτε τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Το τοπίο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο από τις υστερήσεις που εμφανίζει το πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα τα έσοδα από εισφορές του ΙΚΑ από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο που εμφανίζουν υστέρηση 300 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τα οποία εξακολουθούν να υπολείπονται των στόχων.

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τα «ανοιχτά» μέτωπα όπως οι μεγάλες καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, οι απολύσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου και φυσικά οι «μαύρες τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κυβέρνηση από το «success story» έφτασε στο σημείο να παζαρεύει με την τρόικα ένα νέο μνημόνιο, ενώ οι ενστάσεις που ακούστηκαν εσχάτως εντός των Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για μία σειρά από θέματα και το πυρ ομαδόν του ΠΑΣΟΚ κατά του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα εντείνουν τον εκνευρισμό στο εσωτερικό της.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για τη γενική απεργία στις 6 Νοεμβρίου.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook