Βρίσκονται στο «τιμόνι» τριών από τις εταιρείες-κολοσσούς του κόσμου και αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες με θέληση, πείσμα και προσόντα μπορούν να καταφέρουν πολλά. Οι αμοιβές που απολαμβάνουν είναι αστρονομικές, αν και αρκετά πιο χαμηλές από των ανδρών συναδέλφων τους.

Πρόσφατα, οι κυρίες που διευθύνουν τη Yahoo, την IBM και τη Hewlett-Packard βρέθηκαν στη «χρυσή» δεκάδα των πιο ακριβοπληρωμένων γυναικών CEOs του πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του FindTheCompany, μίας ιστοστελίδας που συλλέγει πληροφορίες για περισσότερες από 30 εκατ. εταιρείες στις ΗΠΑ. Οι δέκα κορυφαίες CEOs του κόσμου το 2012 κατάφεραν να βγάλουν περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια η καθεμιά, κερδίζοντας συνολικά 190 εκατ. δολάρια. Να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη δεκάδα των ανδρών τη χρονιά που μας πέρασε κέρδισε 609 εκατ. δολάρια, δηλαδή πενταπλάσιες απολαβές από αυτές.

Η δεκάδα διαμορφώθηκε ως εξής:

1. Marissa Mayer, Yahoo / 36,6 εκατ. δολάρια

2. Irene Rosenfeld, Mondelez International (πρώην Kraft) / 28,8 εκατ. δολάρια

3. Wellington Denahan-Norris, Annaly Capital Management / 25,78 εκατ. δολάρια

4. Jane Elfers, Children\’s Place Retail / 17,2 εκατ. ευρώ

5. Virginia Rometty, IBM / 16,2 εκατ. ευρώ

6. Meg Whitman, Hewlett-Packard / 15,4 εκατ. δολάρια

7. Indra Nooyi, PepsiCo / 14,2 εκατ. δολάρια

8. Sherilyn McCoy, Avon Products / 12,9 εκατ. δολάρια

9. Debra Cafaro, Ventas / 11,2 εκατ. δολάρια

10. To Wai Bing, Hong Kong Television Network Ltd / 10,6 εκατ. δολάρια
Η πορεία και η ζωή των CEOs της Yahoo, της IBM και της HP

Οι τρεις τους είναι από τις πιο γνωστές γυναίκες CEOs στον κόσμο, που έχουν καταφέρει πολλά σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο και συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους.
Marissa Mayer, Yahoo

Στα 38 της χρόνια κατάφερε ότι ονειρεύονται πολλοί άνδρες συνάδελφοί της. Από «νούμερο 20» στη Google κατάφερε να γίνει το «νούμερο 1» στη Yahoo και να γίνει μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες της Silicon Valley.

Για 13 χρόνια ήταν υπάλληλος της Google, αφήνοντας πίσω της σημαντικό έργο. Ήταν η πρώτη γυναίκα τεχνικός στην εταιρεία, ενώ για πολλά χρόνια ήταν υπεύθυνη για την εμφάνιση των πιο διάσημων προϊόντων της Google, όπως το Gmail, το Google News και το Google Images. Τον Ιούνιο του 2012 αναλαμβάνει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου στη Yahoo, προκαλώντας έκπληξη.

Η Marissa Mayer έχει μάστερ στην Πληροφορική από το πανεπιστήμιο του Stanford και εξειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ίδια έχει ένα υπερπολυτελές ρετιρέ στο Four Seasons του Σαν Φρανσίσκο και λατρεύει τα κέικ.

Το Fortune τη συμπεριλαμβάνει στις 50 ισχυρότερες γυναίκες του επιχειρηματικού τομέα από το 2008 μέχρι σήμερα, ενώ το 2009 ψηφίστηκε ως μια από τις «Γυναίκες της Χρονιάς» από το περιοδικό Glamour.
Virginia Rometty, IBM

Έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το «τιμόνι» της IBM, του κολοσσού που συνέδεσε το όνομά του με τους προσωπικούς υπολογιστές και πριν αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση, η Virginia Rometty ήταν επικεφαλής στον τομέα των Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της ΙΒΜ.

Ανάμεσα στις σημαντικές της επιτυχίες είναι η μεγαλύτερη εξαγορά στην παγκόσμια επιχειρηματική ιστορία, με την απόκτηση της εταιρείας συμβούλων PricewaterhouseCoopers, έναντι 3,5 δισ. δολαρίων.

Το α\’ τρίμηνο του 2013, όταν η IBM ανακοίνωσε αρνητικά οικονομικά στοιχεία για πρώτη φορά από το 2005, η Rometty βιντεοσκόπησε ένα μήνυμα που προβλήθηκε στους 434.000 εργαζομένους της εταιρείας, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά: «Πρέπει να συνέλθουμε». Παράλληλα, από τον Ιούνιο εφαρμόζει πρόγραμμα γενικευμένων απολύσεων, έχοντας σκοπό να δαπανήσει περίπου 1 δισ. δολάρια για αποζημιώσεις.

Είναι η μεγαλύτερη από τα τέσσερα αδέλφια της και το 1981, δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Νόρθουεστερν, όπου σπούδασε Πληροφορική και Ηλεκτρολογία, προσελήφθη ως μηχανικός συστημάτων στα γραφεία της IBM στο Ντιτρόιτ.

Αγαπά το θέατρο και τις καταδύσεις και είναι παντρεμένη εδώ και 34 χρόνια με τον επενδυτή Mark Antony Rometty. Ακόμη, με την πορεία που διαγράφει στην IBM να είναι λαμπρή έχει βαρεθεί να μαζεύει τίτλους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι έχει βρεθεί ανάμεσα στις «100 πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου» και μεταξύ των «100 πιο σημαντικά πρόσωπα».

Επί μία δεκαετία διεύθυνε το eBay, ενώ το 2011 της ανατέθηκε το δύσκολο έργο της υλοποίησης της νέας στρατηγικής της Hewlett-Packard, η οποία προέβλεπε την αναμόρφωση της εταιρείας με βάση το λεγόμενο cloud computing.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου, πήρε τη θέση του Leo Apotheker, ο οποίος έφυγε από την εταιρεία, επειδή στους 11 μήνες της θητείας του η τιμή της μετοχής της HP έχασε σχεδόν το 50% της αξίας της.

Αλλά η Whitman δεν ασχολείται μόνο με την επιχειρηματική δράση της HP, αλλά και με τον χώρο της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Τον Φεβρουάριο του 2009 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για κυβερνήτης της Καλιφόρνια και τον Ιούνιο του 2010 κατάφερε να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας δεν δίστασε να πει στους ψηφοφόρους ότι κατέβαλε 70 εκατ. δολάρια από την τσέπη της, ώστε να ενισχύσει την υποψηφιότητά της!

Αν και σε μικρότερη ηλικία ήθελε να γίνει γιατρός, τελικά σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο πανεπιστήμιο Princeton. Παρόλα αυτά, δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της, αφού στην πορεία αποφάσισε να ασχοληθεί με τα οικονομικά. Η ίδια κατέχει επίσης μάστερ από το πανεπιστήμιο του Harvard.

Είναι παντρεμένη με τον νευροχειρούργο Griffith Harsh IV, με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο γιους.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook