Φρένο στον γραφειοκρατικό παραλογισμό προσπαθεί να θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ένα ατελείωτο κουβάρι ρυθμίσεων, οδηγιών, κανονισμών, που αποδεικνύονται αναποτελεσματικά, περίπλοκα ή απλώς υπερβαίνουν την κοινή λογική.

Οι παράλογες διατάξεις

Πολύ πρόσφατα, για παράδειγμα, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι το ελαιόλαδο που σερβίρεται στα εστιατόρια δεν έχει νοθευτεί, η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι στις ταβέρνες πρέπει να προσφέρεται μόνο σφραγισμένο μπουκάλι για να ρίξεις λίγο λάδι στη σαλάτα…

Μετά τις αντιδράσεις χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, το Ευρωκοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση.

\"Η

Η νομοθεσία της ΕΕ διέπει πτυχές τις οποίες δύσκολα μπορεί να φανταστεί ο μη γνώστης των θεμάτων.

Παράδειγμα η απαγόρευση ατομικών θέσεων σταβλισμού για τις χοιρομητέρες.

Οι μισές χώρες πάντως δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στη νομοθεσία αυτή, η οποία προσθέτει οικονομικό βάρος σε κτηνοτρόφους.

Ολα έχουν βέβαια ένα σκεπτικό: οι ευρύχωροι χώροι ίσως μειώνουν τη θνησιμότητα των χοίρων, αλλά παράλληλα αυξάνουν το κόστος παραγωγής.

\"Οι
Εως το 1996 συνολικά είχαν θεσπιστεί αποφάσεις για 36 φρούτα και λαχανικά, για τα οποία είχαν απαιτηθεί προδιαγραφές.

Μετά τη θύελλα κριτικής, υπήρξε απλοποίηση το 2008 και αποσύρθηκε η διάταξη για… την καμπυλότητα στα αγγούρια.

Oδηγία, η οποία καταργήθηκε το 2008, επέτρεπε έως 10 χιλιοστά καμπυλότητα σε κάθε 10 πόντους αγγουριού

\"Oδηγία,

Με βάση οδηγία του 2012, στα ορνιθοτροφεία θα πρέπει να υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για να ξύνουν οι κότες τα νύχια τους

Το ευ ζην των ζώων είναι κάτι το οποίο λαμβάνεται συχνά βεβαίως υπ\’ όψιν. Από την 1-1-2012 η Κομισιόν με οδηγία ζητούσε όλες οι όρνιθες ωοπαραγωγής να ζουν σε «κλωβούς με συμπληρωματικό χώρο για να φωλιάζουν, να σκαλίζουν, να κουρνιάζουν ή σε εναλλακτικά συστήματα.

Μπορεί να χρησιμοποιούνται κλωβοί μόνο εάν προσφέρουν σε κάθε όρνιθα τουλάχιστον 750 cm2 επιφάνεια δαπέδου με φωλιά, στρωμνή, κούρνιες και διατάξεις ξυσίματος νυχιών που να επιτρέπουν στις όρνιθες να ικανοποιούν τις βιολογικές ανάγκες τους καθώς και τις ανάγκες συμπεριφοράς τους».

\"\"

Ως νομοθεσία που δεν θεωρήθηκε αναγκαία η πρακτική, οι «Financial Times» ανέφεραν ότι η Κομισιόν ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση για την υγιεινή στα κομμωτήρια η οποία απαγόρευε στις κομμώτριες να φορούν ψηλά τακούνια…

\"Σύμφωνα

Η ακατανόητη γλώσσα «τζάργκον»

Εκτός από περίπλοκoι, οι νόμοι της Κομισιόν διακρίνονται και για τη δυσνόητη διατύπωσή τους, στην \’\’τζάργκον\’\’, όπως λέγεται η ειδική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι κοινοτικοί υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να είναι συχνά ακατανόητοι.

Η Κομισιόν έχει δημιουργήσει μονάδα «Γλωσσικής ποιότητας» στη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης, ενώ από το 2010 ξεκίνησε εκστρατεία προς τους υπαλλήλους της με τίτλο: «Πώς να γράφετε με σαφήνεια».

\"Ακόμα

Χάνονται έργα επειδή οι όροι είναι δυσνόητοι

Από το 2005 η Επιτροπή ενέκρινε 660 πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην απλούστευση ή την κωδικοποίηση και έχουν καταργηθεί πάνω απο 5.590 νομοθετικές πράξεις.

Για παράδειγμα για τις επιδοτήσεις αγροτικών προϊόντων απαιτείται διαδικασία ακόμα και για ποσό 40 ευρώ, για το οποίο προβλεπόταν έλεγχος. Μάλιστα από 1-1-2014 θα έπρεπε να τηρούνται βιβλία εσόδων – εξόδων, ακόμα και αν ο ενδιαφερόμενος έπαιρνε ένα ευρώ.

«Ο αγρότης θα έπρεπε να πληρώσει διπλάσια ή τριπλάσια σε λογιστή ή σύμβουλο από την επιδότηση που θα εισέπραττε. Αυτό ακυρώθηκε στη διαπραγμάτευση και βγήκε από τον νέο κανονισμό» λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης και μνημονεύει «μάχες» υπέρ της κοινής λογικής για τους μικρούς κλήρους που κυριαρχούν στην Ελλάδα. «Στην επιτροπή βιομηχανίας ενέργειας και έρευνας έχουν γίνει εκθέσεις για την κατάργηση διατυπώσεων όσον αφορά τη χρηματοδότηση και παρακολούθηση έργων. Είναι τόσο σύνθετοι οι κανόνες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τελικά δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, γιατί θα βρουν τον μπελά τους προσπαθώντας να καταλάβουν τι τους ζητείται» λέει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τσουκαλάς. Τώρα το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν στην απλοποίηση των λογιστικών κανόνων για μικρές επιχειρήσεις (έως 50 άτομα), κάτι που θα έχει εξοικονόμηση ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

«Οι προθέσεις ίσως είναι καλές, πλην όμως ίσως μια λύση θα ήταν η αρχή της επικουρικότητας», όπως λέει η κ. Ελένη Μαρτσούκου, «γιατί να γίνονται όλα στις Βρυξέλλες; Ισως πρέπει να δούμε πώς θα ενισχυθεί ξανά το κράτος-μέλος».

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook