Άμεση επανεκκίνηση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα που έμειναν «στη μέση», ώστε να διαλυθούν τα σύννεφα ανησυχίας για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η έλευση της Τρόικα θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη για τις 4 Νοεμβρίου, ακόμα και αν δεν μετέχει (αρχικά τουλάχιστον) ο κ. Πολ Τόμσεν στην αποστολή! Αυτό μπορεί να συμβεί, αν οι γιατροί απαγορεύσουν στον κ. Τόμσεν να πετάξει στην Αθήνα, λόγω μίας επέμβασης που έκανε στη μέση του, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Στην περίπτωση κωλύματος του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, τον κ. Τόμσεν θα τον αντικαταστήσει ο Ινδός συνεργάτης του, κ. Ρίσι Γκογιάλ. Νωρίτερα, από τα μέσα της εβδομάδας κιόλας, θα αρχίσουν να καταφτάνουν και τα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών.
Μετά το αδιέξοδο στις πολιτικές διαβουλεύσεις Σαμαρά με τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς ακόμα και η Άνγκελα Μέρκελ \”ύψωσε τους ώμους\” και παρέπεμψε στους ελεγκτές της Τρόικα για τα περαιτέρω, η Αθήνα θέλει να επιστρέψει άμεσα η ομάδα Τόμσεν και να παραμείνει στην Αθήνα για τουλάχιστον 10-15 μέρες, ώστε να φανεί ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις και να μην μένουν σκιές ότι έχει \”βαλτώσει\” το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Άμα τη επιστροφή της Τρόικα, θα αρχίσει το παζάρι για τα μέτρα ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, για τα οποία κάνει λόγο η Αθήνα, που μπορεί όμως να φτάσουν και στα 2-2,5 δισ. όπως ζητά η Τρόικα.

Ασφαλιστικό και ΕΑΣ… για αρχή

Αν, βάσει του σχεδίου αυτού, επιστρέψει σε μία εβδομάδα η Τρόικα, θα τεθούν αυτομάτως τρία θέματα:
– Να κλείσουν «εδώ και τώρα» οι εκκρεμότητες για τη δόση του ενός δισ. ευρώ: η Τρόικα ζητά λουκέτο σε ΕΑΣ και δίνει πίστωση χρόνου στη ΛΑΡΚΟ, εάν και εφόσον πει «ΝΑΙ» και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομσιόν για τις κρατικές ενισχύσεις.
– Να συμφωνηθεί το ύψος της «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό του 2014, που η κυβέρνηση το υπολογίζει στα 500 εκατ. (με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο), αλλά η Τρόικα το ανεβάζει στα 2-2,5 δισ.
– Να \”κλειδώσουν\” τα βασικά μέτρα του 2014 με πρώτο πεδίο εφαρμογής το Ασφαλιστικό, όπου η Τρόικα «ψάχνεται» για μέτρα ύψους 0,5-1 δισ. ευρώ.
Η τρόικα ζητά εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά ότι όλες οι απαιτήσεις τους έχουν γίνει αποδεκτές. Επιπλέον, όμως, εκτός από τα μέτρα αυτά, κυβέρνηση και Τρόικα συζητούν και άλλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί το «κενό» του 2015-2016, το οποίο η Τρόικα το υπολογίζει σε 5 δισ. ευρώ.
Το νέο πακέτο λιτότητας που συζητείται μπορεί να περιλαμβάνει και μέτρα που είχαν μείνει «στο συρτάρι», όπως οι αυξήσεις έως 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ, αλλά και στα τιμολόγια της ΔΕΗ. 
Επίσης, έχουν προταθεί η κατάργηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, η διατήρηση έως το 2016 της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα των φορολογουμένων, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό και τα αναψυκτικά με στόχο την είσπραξη 215 εκατ. ευρώ και η εκ νέου αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.
Θεωρείται δύσκολο όμως, έστω και μετά από 10-15 μέρες συζητήσεων στην Αθήνα, να κλείσουν όλα αυτά τα θέματα, η επίλυση των οποίων θα μετατεθεί πιθανότατα για λίγες μέρες αργότερα, σε μία επόμενη επάνοδο των ελεγκτών -αφού πρώτα συγκροτηθεί κυβέρνηση στο Βερολίνο- που θα διαρκέσει από τα τέλη Νοεμβρίου και έως σχεδόν τα Χριστούγεννα.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook