Δεν επιβεβαιώνουν ούτε αποκλείουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τη μετάθεση της λήψης των πρόσθετων μέτρων για το δημοσιονομικό στα μέσα του επόμενου έτους, μέσω της κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Μια τέτοια κίνηση θα έδινε πολύτιμο πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου 2014, ενώ θα διασφάλιζε πως η ελληνική προεδρία της ΕΕ θα διεξαγόταν υπό καθεστώς κοινωνικής ειρήνης και δεν θα συνοδευόταν από κινητοποιήσεις και κλίμα αποσταθεροποίησης.

Σε ερώτηση του in.gr για το εάν στην περίπτωση που προκύψει τελικώς ανάγκη για πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις πέρα από αυτές που θα νομοθετηθούν έως το τέλος του έτους, η κυβέρνηση εξετάζει να προτείνει στην τρόικα την κατάθεση μέσα στο α\’ εξάμηνο του 2014 συμπληρωματικού προϋπολογισμού με πρόσθετα μέτρα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό.

«Θα δούμε αρχικά πως θα πάνε οι διαπραγματεύσεις» τόνισε, προσθέτοντας πως οι όποιες κυβερνητικές προτάσεις κατατεθούν στην τρόικα θα σχετίζονται με το τελικό ύψος του δημοσιονομικού κενού.

Εάν οι δανειστές ενστερνιστούν τελικά τις ελληνικές θέσεις για δημοσιονομικό κενό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ – 1 δισ. ευρώ τότε η πρόταση για συμπληρωματικό προϋπολογισμό δεν θα πέσει στο τραπέζι.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν εμμείνουν να τοποθετούν στα 2 δισ. ευρώ τη δημοσιονομική απόκλιση τότε το ζήτημα θα τεθεί.

Σημειώνεται πως τόσο τον Φεβρουάριο του 2012, όσο και τον Φεβρουάριο του 2013 η Ελλάδα είχε καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αλλά και Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα σε μια προσπάθεια να εναρμονίσει την οικονομική πολιτική με τους στόχους του Μνημονίου.

Δεν αποκλείεται δε σε συμφωνία με την τρόικα να ισχύσει κάτι τέτοιο και για το 2014.

Ωστόσο, οι προθέσεις των δανειστών θα γίνουν γνωστές αρκετά νωρίτερα. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2014 θα αξιολογηθεί στις 22 Νοεμβρίου από το Eurogroup.

Εκεί θα διαφανεί το κατά πόσον οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι διατεθειμένοι να δώσουν πρόσθετο πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση, ώστε να περάσει τις Ευρωεκλογές και την προεδρία της ΕΕ με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις.

Πάντως και από την πλευρά της η κυβέρνηση θέλοντας να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση ήδη κινείται προς την κατεύθυνση λήψης διαρθρωτικών μέτρων ύφους 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Οι παρεμβάσεις αυτές καλύπτουν κατά 50% τις απαιτήσεις της τρόικας η οποία τοποθετεί στα 2 δισ. ευρώ τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα το 2014 για να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Στα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα ύψους 500 εκατ. ευρώ , οι οποίες θα αποκρυσταλλώνονται στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει σήμερα στην Βουλή το υπουργείο Εργασίας.
Έσοδα 200 εκατ. ευρώ περίπου από την σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολογίας καπνού, τσιγάρων και ποτών υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
100 εκατ. ευρώ περίπου θα εξοικονομηθούν από την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους φορείς του Δημοσίου.
Τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ αναμένονται από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης (π.χ. από τα 50.000 πρόσωπα που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό στο διάστημα 2009-2011).
Εξοικονόμηση αναμένεται από τον νέο γύρο καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών.

Καθώς οι επικεφαλής της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα στις 4 Νοεμβρίου εκτιμάται πως οι Ματθίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) δεν θα έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση για το δημοσιονομικό κενό μέχρι το πρώτο Eurogroup του Νοεμβρίου που θα διεξαχθεί στις 14 του μηνός, ωστόσο θα είναι σε θέση να διατυπώσουν γνώμη στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα διεξαχθεί στις 22 Νοεμβρίου και θα έχει ως βασικό θέμα στην ατζέντα τα προσχέδια προϋπολογισμού των κρατών της ζώνης του ευρώ για το 2014.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook