Για τη φερόμενη κατασκοπεία του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ – Όλα τα κόμματα συντάσσονται υπέρ μιας πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα καλέσει για μάρτυρες την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Αμερικανό Σνόουντεν

Έκτακτη συνεδρίαση για τον «κοριό» της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) πρόκειται να πραγματοποιήσει η γερμανική Βουλή στις 18 Νοεμβρίου, προκειμένου οι βουλευτές να συζητήσουν το θέμα των υποκλοπών και δη τη φερόμενη κατασκοπεία του κινητού τηλεφώνου της Καγκελαρίου Μέρκελ.

\’Οπως μετέδωσε η γερμανική κρατική τηλεόραση, όλα τα κόμματα συντάσσονται υπέρ μιας πρότασης για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, που θα καλέσει για μάρτυρες την Καγκελάριο Μέρκελ αλλά και τον Αμερικανό Σνόουντεν.

Ο Ομπάμα πρέπει να έρθει στη γερμανική Βουλή και να ζητήσει συγγνώμη, λέει το Αριστερό Κόμμα.

Το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», το οποίο είχε αποκαλύψει τις υποψίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα αυτό, αποκάλυψε την Κυριακή ότι η η Μέρκελ παρακολουθούνταν στην πραγματικότητα από το 2002, δηλαδή πριν καν γίνει καγκελάριος (2005) και όταν στο Λευκό Οίκο βρισκόταν ο Τζορτζ Μπους.

«Θα πιέσουμε για αποσαφήνιση με όλες μας τις δυνάμεις διότι ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για καλές γερμανο-αμερικανικές σχέσεις», είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης που ζητάει εξηγήσεις από τους Αμερικανούς.

Η NSA διαψεύδει ότι ο Ομπάμα γνώριζε από το 2010 για την παρακολούθηση της Μέρκελ, ενώ και η WSJ υποστηρίζει ότι ο Λευκός Οίκος ενημερώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, μετά από εσωτερική έρευνα που διατάχθηκε, για την κατασκοπεία της Μέρκελ αλλά και άλλων 35 ηγετών της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Αφού ενημερώθηκε ο Ομπάμα, το πρόγραμμα σταμάτησε σύμφωνα με τη WSJ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook