Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔ Κρήτης, υπό την προεδρεία του Δημάρχου Ηρακλείου και Προέδρου της, κ. Γιάννη Κουράκη.

Εκτός από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης (θεσμικά, οικονομικά) συζητήθηκε και η πρόταση της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, καθώς και η μείωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Αποφάσισε ομόφωνα:

"1. Να ζητήσει να επανεξεταστεί η άκριτη φορολόγηση της αγροτικής γης, η οποία πλήττει τον πρωτογενή τομέα και τους φτωχούς αγρότες.

Η ΠΕΔ Κρήτης δηλώνει την αλληλεγγύη της και την συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και στήριξη στις κινητοποιήσεις τους.

2. Εκφράζει επίσης την ανησυχία της και την διαμαρτυρία της για την συνεχή μείωση των πόρων του Περιφερειακού Ταμείου στα έργα ΕΣΠΑ και την μεταφορά τους στο κέντρο.

Με την αφαίμαξη πόρων που υφίσταται η Κρήτη, ενώ δεν έχει λύσει βασικές υποδομές και κυρίως του οδικού της δικτύου, όπως ο Βόρειος και ο Νότιος Οδικός Άξονας, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα.

Η συγκεκριμένη πρακτική, αποβαίνει σε βάρος της Περιφερειακής Ανάπτυξης και δεσμεύει και το επόμενο Κοινοτικό πλαίσιο εις βάρος της Κρήτης.

Ζητούμε την επιστροφή των πόρων, την ενασχόληση της Πολιτείας και την συμβολή της για την ανάπτυξη του νησιού."