Αμηχανία επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις του Spiegel ότι η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα υπήρξε κόμβος τηλεφωνικών υποκλοπών και παρακολουθήσεων. Την ίδια στιγμή ερωτηματικά εγείρει η παρέμβαση Πάγκαλου και η αποκάλυψή του πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους Αμερικανούς πρεσβευτές σε Αθήνα και Άγκυρα, καθώς όλο και από περισσότερους θεωρείται ως «αντιπερισπασμός», προκειμένου μέσω γελοιοποίησης της κατάστασης, να υποβαθμιστεί ο ρόλος της υπερδύναμης στις παρακολουθήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αποκαλύψεις του Spiegel δεν αναφέρονται στις τηλεφωνικές υποκλοπές του 2006, όπου παρακολουθούνταν μεταξύ άλλων ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και κορυφαίοι Έλληνες αξιωματούχοι, όπως οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας. Ο χάρτης των παρακολουθήσεων αναφέρεται στο 2010, χωρίς κανείς να γνωρίζει ακόμα πόσο πριν και πόσο μετά γίνονταν οι παρακολουθήσεις και οι υποκλοπές. Παράλληλα, οι πληροφορίες επιμένουν πως η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε πριν το δημοσίευμα του Spiegel, ήθελε όμως να κρατήσει χαμηλά το θέμα, για αυτό και δεν είχε υποβάλει ούτε καν ερώτηση προς τις ΗΠΑ, τουλάχιστον δημοσίως.

Την ίδια στιγμή η παρέμβαση Πάγκαλου ότι και η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους αμερικανούς πρέσβεις σε Αθήνα και Άγκυρα, αφαιρεί σε μεγάλο βαθμό το όπλο της αντίδρασης στη χώρα μας, αφού εμφανίζει το θύμα περίπου παρόμοιο με τον θύτη! Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών θεωρείται ότι βλάπτουν σε μέγιστο βαθμό τα ελληνικά συμφέροντα και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση ακόμα και εισαγγελέα.

Η Αθήνα, πάντως, προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα της πρεσβείας, κρατώντας στάση παρόμοια με αυτή της κυβέρνησης Καραμανλή, που ενώ αρχικά, έστω και καθυστερημένα, αποκάλυψε το σκάνδαλο των υποκλοπών του 2006 δείχνοντας προς την πλευρά της αμερικάνικης πρεσβείας, εν συνεχεία ανέκρουσε πρύμναν, συμβάλλοντας στη συγκάλυψη της υπόθεσης.

«Ουδέν σχόλιο» είναι η απάντηση κυβερνητικών πηγών, ενώ ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους κράτησε στην ανακοίνωσή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει ακόμα και την πραγματοποίηση διαβήματος προς την αμερικανική πλευρά ή έστω να ζητήσει εξηγήσεις από την πρεσβεία καθώς δεν επιθυμεί να έρθει σε απευθείας αντιπαράθεση με την υπερδύναμη, την ίδια στιγμή που κάτι τέτοιο δεν επιλέγει ούτε το Βερολίνο, μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του τηλεφώνου της Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα η Αθήνα ανησυχεί για ενδεχόμενη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τις δηλώσεις Πάγκαλου.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook