Απλήρωτους φόρους ύψους 809 εκατ. ευρώ άφησαν οι φορολογούμενοι τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους να ανέλθουν σε 6,188 δισ. ευρώ. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 59,66 δισ. ευρώ, ενώ αν συνοπολογιστούν και οι μη φορολογικές οφειλές τότε τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν υπερβεί πλέον κατά πολύ τα 61 δισ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τους μαζεμένους φόρους για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους, ενώ ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες εξακολουθεί να μην υποβάλει δήλωση ΦΠΑ και να μην αποδίδει στο Δημόσιο τον φόρο.

Την ίδια ώρα με ρυθμό «χελώνας» γίνονται οι φορολογικοί έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου, με ορατό πλέον τον κίνδυνο ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός να μην πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα για την πραγματοποίηση συγκεκριμένου αριθμού ελέγχων.

Επιπλέον 809 εκατ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στο τέλος Σεπτεμβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο διαμορφώθηκαν στα 6,188 δισ. ευρώ, από 5,379 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του περασμένου Αυγούστου. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα προστέθηκαν 809 εκατ. ευρώ στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα ανήλθαν στο εννεάμηνο στα 985 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα διαγράφηκαν χρέη ύψους 91 εκατ. ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

Ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες υπό το βάρος της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Κι αυτό παρά την αλλαγή του συστήματος απόδοσης του φόρου και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων. Ειδικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 3.850.018 δηλώσεις ΦΠΑ. Όμως, τελικά υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 3.018.332 δηλώσεις.

Δηλαδή δεν υποβλήθηκαν 831.686 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Στο ίδιο διάστημα έγιναν 9.284 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 200,54 εκατ. ευρώ ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 74,44 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 11.000 έλεγχοι ΦΠΑ και να έχει εισπραχθεί το 20% των βεβαιωμένων φόρων.

Εκτός στόχων κινούνται οι φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα στο εννεάμηνο ολοκληρώθηκαν 204 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και σύμφωνα με το Μνημόνιο συνολικά φέτος θα πρέπει να διενεργηθούν 596 έλεγχοι. Από τους ολοκληρωμένους τακτικούς ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 117,8 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 53 εκατ. ευρώ. Παράλληλα από τους 680 προσωρινούς ελέγχους που θα πρέπει να γίνουν φέτος σε μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν πραγματοποιηθεί 377 έλεγχοι από τους οποίους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 117,3 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 62,5 εκατ. ευρώ.

Με ρυθμό «χελώνας» γίνονται οι έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογομυένους μεγάλου πλούτου. Σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχουν γίνει 910 φορολογικοί έλεγχοι. Ωστόσο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν μόλις 281 έλεγχοι σε φορολογουμένους μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. Οι έλεγχοι αυτοί απέδωσαν στο Δημόσιο 10,5 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 36,4 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου υποβλήθηκαν 9.617 μηνυτήριες αναφορές για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» εκ των οποίων 4.945 υποβλήθηκαν από τις ΔΟΥ, 1.309 από το ΣΔΟΕ και 3.363 αναφορές από Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook