Ο Παγκρήτιος Όμιλος Διάσχισης & Εξερεύνησης Φαραγγιών (Π.Ο.Ε.Φ.- www.canyon.gr) διοργανώνει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 μονοήμερη πεζοπορική διάσχιση του Αγιοφάραγγου στα νότια του νομού Ηρακλείου.

Στη πεζοπορία μπορούν να λάβουν μέρος όλοι αρκεί να είναι υγιείς. Η διαδρομή είναι ιδανική για παιδιά και αρχάριους. Η πορεία ξεκινά σε μονοπάτι δίπλα στο χωριό Καλοί Λιμένες και καταλήγει στα μέσα του Αγιοφάραγγου κοντά στο ναό του Αγίου Αντωνίου.

Πρόκειται για ένα φαράγγι κατάφυτο με πικροδάφνες, θάμνους, πανάρχαιες ελιές, ιδιαίτερα στενό με σπηλιές και κατακόρυφα πλάγια τοιχώματα. Δεν είναι τυχαία ένα από τα σημαντικότερα σημεία συνάντησης αναρριχητών με αρκετές \’\’πίστες\’\’ αναρρίχησης.

Ο τόπος αυτός θεωρείται ιερός από την αρχαιότητα. Το Αγιοφάραγγο ονομάστηκε έτσι γιατί χρησιμοποιήθηκε από ερημίτες που ασκήτευαν εδώ από τη προ-βυζαντινή εποχή μέχρι και τον 20ο αιώνα. Στις σπηλιές του έζησαν άνθρωποι σε απίστευτη στέρηση και προσευχή. Λέγεται πως έτρωγαν μόνο ρίζες και χόρτα.

Θρύλοι και παραδόσεις θέλουν το Αγιοφάραγγο ως κέντρο του ασκητισμού στη Κρήτη. Ο πρώτος γνωστός ασκητής ήταν ο Όσιος Κοσμάς ο ερημίτης.

Η εκκλησία του Aγίου Aντωνίου (14ο αι.) θεωρείται καθολικό μοναστηριού και αργότερα κέντρο του ερημιτισμού της περιοχής. Το ιερό της είναι τμήμα μικρού σπηλαίου και δίπλα του υπάρχει το κελί των τελευταίων ασκητών. Παλαιότερα υπήρχαν τοιχογραφίες οι οποίες δεν έχουν διασωθεί.

Κοντά στο ναό, βρίσκεται ένα μεγάλο σπήλαιο, ο \’\’Γουμενόσπηλιος\’\’. Η είσοδός του είναι χαμηλή και μέσα φωτίζεται από μια τρύπα στην οροφή. Από την αρχαιότητα λέγεται πως ήταν τόπος λατρείας, όμως για τους ασκητές ήταν τόπος συνάντησης.

Κάθε ανάσταση καθόντουσαν στις πέτρες που υπήρχαν γύρω. Aν κάποια πέτρα έμενε κενή καταλάβαιναν πως εκείνος που καθόταν εκεί τον προηγούμενο χρόνο, είχε κοιμηθεί…

Στο Αγιοφάραγγο θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για μπάνιο, φαγητό ξεκούραση και περιήγηση στους ναούς και τις σπηλιές. Απαραίτητο είναι να κρατάτε μαζί μας φαγητό και νερό γιατί δεν θα γίνει στάση σε καφενείο ή ταβέρνα. Μετά το φαράγγι, επιστροφή στους καλούς Λιμένες από το ίδιο μονοπάτι.

Αναχώρηση από το Ηράκλειο στις 8:30 (Αστόρια) το πρωί της Κυριακής.

Επιστροφή στο Ηράκλειο περίπου 19:00 το απόγευμα.

Χρόνος πεζοπορίας: 2,5 -3 ώρες

Το κόστος συμμετοχής κατά άτομο είναι 15€.

Δηλώσεις συμμετοχής και εξόφληση απαραίτητα μέχρι τη Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013.

Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής:
Π.Ο.Ε.Φ. www.canyon.gr 6997090307 crete.canyon@gmail.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook