Περισσότερα από 1400 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί μέχρι σήμερα στην Ξάνθη, καθώς οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι ορισμένα εξ αυτών είχαν προσβληθεί από τον ιό της ευλογιάς.
Στο μεταξύ, από χθες, οι κτηνίατροι της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας πραγματοποιούν μαζικούς ελέγχους σε ποιμνιοστάσια της περιοχής του Δήμου Νέστου, που συνορεύει με την Ξάνθη – και ειδικότερα στη Διομήδεια – χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί, μέχρι τώρα, κάποιο κρούσμα του ιού..
Την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης, το οποίο επιβεβαιώθηκε την επομένη, μετά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων. 
Το Σάββατο το μεσημέρι, μία ομάδα κτηνιάτρων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης προχώρησε στη θανάτωση ενός μολυσμένου κοπαδιού αιγοπροβάτων, που εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα σε αγροτική περιοχή ανάμεσα στη Διομήδεια και τη Λεύκη. Οι έλεγχοι συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μολυσμένων αιγοπροβάτων που εντοπίστηκαν να έχει αυξηθεί σημαντικά.
Με αφορμή την επανεμφάνιση των κρουσμάτων ευλογιάς σε κτηνοτροφικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα μέλη των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας ετοιμάζονται να προβούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο το πρωί, στην Κομοτηνή.
Με χθεσινή ανακοίνωσή της η Κτηνιατρική Υπηρεσία Ξάνθης αναφέρει ότι για τις επόμενες 21 ημέρες, οι κάτοχοι αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων πρέπει να προχωρήσουν σε:
Άμεσο περιορισμό όλων των προβάτων και αιγών εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων.
Δημιουργία στην είσοδο της εκμετάλλευσης τάφρου απολύμανσης με νερό και απολυμαντικό και συχνή ανανέωσή του.
Απαγόρευση εισόδου επισκεπτών (κτηνοτρόφοι, ζωέμποροι, κ.λπ.) και οχημάτων στις εγκαταστάσεις της εκμετάλλευσης.
Παύση αγοράς – πώλησης ζώων κατά την περίοδο αυτή.
Παύση ανταλλαγής εργαλείων και μηχανημάτων μεταξύ κτηνοτρόφων ή γεωργών.
Άμεση ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην περίπτωση που παρατηρηθούν συμπτώματα που θέτουν υποψία ευλογιάς.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook