Έξι πυρηνικές υπερδυνάμεις μεταβαίνουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με στόχο να πείσουν το Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Χαμηλές παραμένουν, ωστόσο, οι προσδοκίες για εντυπωσιακά αποτελέσματα, αν και υπάρχουν ελπίδες για επίτευξη τουλάχιστον κάποιας συμφωνίας που θα γίνει αφετηρία νέου κύκλου διαπραγματεύσεων.

Τα κράτη της Δύσης πιστεύουν ότι το Ιράν βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής πυρηνικής βόμβας, αν και η Τεχεράνη δηλώνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικό χαρακτήρα. Οι σημερινές συνομιλίες αποτελούν συνέχεια της συνόδου στη Γενεύη τον περασμένο μήνα.

Επικεφαλής του κλιμακίου των έξι μεγάλων δυνάμεων, δηλαδή της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, είναι η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Όστιν. Στην αντίπερα όχθη των διαπραγματεύσεων θα βρίσκεται ο διαπραγματευτής του Ιράν σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, Σαΐντ Τζαλίλι.

«Δεν περιμένουμε μεγάλες τομές αλλά θέλουμε να περιμένουμε να σημειωθεί πρόοδος σε μια εποικοδομητική συνεργασία η οποία θα εμπλέξει το Ιράν σε διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο μιας αξιόπιστης διαδικασίας με στόχο να μετριαστούν οι ανησυχίες της σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», δήλωσε εχθές ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Τόνερ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook