Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνάντηση από εκπροσώπους Δήμων της Κρήτης με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Πολιτισμού κ. Ανδρέου Ιωάννη στο Δημαρχείο Ηρακλείου στη Λότζια, με θέμα συζήτησης την δημιουργία Ελληνικού Δικτύου Φεστιβάλ.

Η συνάντηση αυτή που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Κρήτη, έχει σκοπό την προώθηση των φεστιβάλ σε Ελλάδα και Εξωτερικό με βασικό στόχο την ανάπτυξη του φεστιβαλικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Μέσα από την ιστοσελίδα του, αλλά και με δελτία τύπου σε διεθνή μέσα θα προωθούνται τα ελληνικά φεστιβάλ εντός και εκτός συνόρων.

Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση των brand name των φεστιβάλ που θα συμμετέχουν στο δίκτυο.

Το ελληνικό δίκτυο θα καταγράψει τα ελληνικά φεστιβάλ και θα συντάξει χάρτη με όλα τα φεστιβάλ, με την περίοδο που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

Θα διαμείνει μέσω του ΕΟΤ στο εξωτερικό αυτό το χάρτη και θα προωθήσει το φεστιβαλικό τουρισμό.

Επίσης θα αναλάβει την από κοινού επικοινωνία των φεστιβάλ στο εξωτερικό, δίνοντας κίνητρα στους πολιτιστικούς τουρίστες να επισκεφτούν την Ελλάδα για την πλούσια φεστιβαλική της αγορά.

Από την πλευρά του υπουργείου τονίστηκε ότι: «Ένα μέρος των χρημάτων από τον προϋπολογισμό του υπουργείου που διατίθεται στα φεστιβάλ, θα δοθούν στο Δίκτυο. Έτσι θα επωφεληθούν όλα τα φεστιβάλ της χώρας ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση ή όχι. Το υπουργείο θα ασκήσει κοινωνική πολιτική με μικρότερο κόστος».

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Αντωνάκης, η Αντιδήμαρχος Δήμου Ρεθύμνης Πέπη Μπιρλιράκη, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας – Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου Νίκος Γιαλιτάκης, η Αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου Μαρία Κωστάκη, η Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας Βέρα Περράκη, ο Δ/της Ορχήστρας Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας, Γιώργος Φουρναράκης.

Από το Δήμο Ιεράπετρας οι: Γιάννης Μανιαδάκης Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Ιεράπετρας, ο Γιώργος Βαρδάκης Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ν.Α. Κρήτης και ο υπεύθυνος οργάνωσης του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας και μέλος της Επιτροπής ΚΥΡΒΕΙΩΝ Δήμου Ιεράπετρας, Μάνος Γεωργαλάκης.

Στην συνάντηση τονίστηκε ότι: «Στόχος του Ελληνικού Δικτύου Φεστιβάλ είναι η διασύνδεση όλων των φεστιβάλ παραστατικών τεχνών της Ελλάδας με το εξωτερικό και ο μεταξύ τους συντονισμός.

Σκοπός του θα είναι να διερευνήσει τη επιρροή που έχει η τέχνη στην κοινωνία και το κοινό καθώς και η δημιουργία διαύλου επικοινωνίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων (οργανωτές, υπουργείο, καλλιτέχνες, επαγγελματίες).

Όραμα είναι η δημιουργία φεστιβάλ σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, που με τα κατάλληλα κίνητρα που θα παρέχει το δίκτυο, να προωθούν την εγχώρια πολιτιστική κληρονομιά καθώς και η μακροπρόθεσμη παρουσία των ελληνικών φεστιβάλ στον διεθνή πολιτιστικό τουριστικό χάρτη».

Γράφει ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης