Με τον καλύτερο τρόπο έπεσε η αυλαία του πανελληνίου πρωταθλήματος Enduro για το 2013, με το διπλό αγώνα που διοργάνωσε η Λέσχη Αυτοκινήτου – Μοτοσυκλέτας Σερρών.

Αν και με τις συμμετοχές αρκετά μειωμένες λόγω κρίσης, σε συνδυασμό με τον αγώνα του Κυπέλλου Βορείου Ελλάδος, 63 αναβάτες συμμετείχαν στις Σέρρες, το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου. Ανάμεσά τους, έστω και εξωαγωνιστικά, έδωσε το «παρών» και ο γάλλος πρωταγωνιστής του παγκοσμίου πρωταθλήματος Nicolas Deparrois με την ομάδα της ΙΝΑ ΤV.

Η λέσχη των Σερρών, είχε προετοιμάσει πολύ καλά 2 εξαιρετικές ειδικές διαδρομές στην περιοχή του Αγ. Γιώργη. Μία τύπου «Motocross» με μήκος 2,5km που επαναλαμβανόταν 3 φορές, μέσα σε ποτάμι με άμμο, δασικά περάσματα και αρκετά σκαλοπάτια και μία τύπου «Enduro» που μετρούσε 3 φορές, μήκους 5,5km, με πολλά περάσματα σε ποτάμι, λάσπη, ρίζες και δέντρα, και αρκετή πέτρα, μονοπάτι, κατηφόρες και σαμάρι στο τελευταίο κομμάτι της.

Η διαδρομή περιλάμβανε 3 κύκλους για το πρωτάθλημα και 2 για το κύπελλο σ\’ ένα «χορταστικό» μενού. Οι δύο μεγάλες απλές διαδρομές ήταν απαιτητικές αλλά όμορφες. Το Σάββατο, η σήμανση σε δύο κομμάτια της διαδρομής είχε -ως εκ θαύματος- «μετακομίσει», δημιουργώντας παροδικό εκνευρισμό σε οργάνωση και αγωνιζόμενους, που αντιμετωπίστηκε έγκαιρα.

Αγωνιστικά, η υπόθεση «τίτλος» ήταν ανοιχτή σε 2 ακόμη κατηγορίες του πρωταθλήματος, αλλά και της γενικής κατάταξης, γεγονός που κρατούσε σε αγωνία πρωταγωνιστές και θεατές.

Ο Βασίλης Σιαφαρίκας ήρθε με κεκτημένη ταχύτητα και κατατρόπωσε τον ανταγωνισμό σε κάθε επίπεδο, ελέγχοντας απόλυτα τον ρυθμό του. Με δύο νίκες κατέκτησε αυτά που ήθελε, το πρωτάθλημα στην Ε2 και τη γενική κατάταξη.

Ο Γιάννης Τρίγκας πίεσε (2ος – 3ος), αλλά χωρίς να έχει αναρρώσει πλήρως δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Ο Γιώργος Κοινωνάς κατάφερε με την εμφάνισή του (3ος – 2ος) να ανέβει 3ος στη γενική κατάταξη.

\"\"

Ο Δημήτρης Βαγγελάκος που συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος, ατύχησε ενώ πρωταγωνιστούσε το Σάββατο. Έμεινε 4ος από 2ος στην τελευταία ειδική, ενώ εγκατέλειψε την Κυριακή.

\"\"

Αποκάλυψη του αγώνα ήταν σίγουρα ο Παναγιώτης Κακολύρης που κυριάρχησε στην Ε1, ενώ την Κυριακή ανέβηκε μάλιστα και 2ος γενικής κατάταξης, δίνοντας υποσχέσεις για την επόμενη χρονιά.

\"\"

Ο Αλέξης Ζώρας εξασφάλιζε το πρωτάθλημα από το Σάββατο με χαλαρή (για τα μέτρα του) εμφάνιση, αρκούμενος στην σιγουριά της 3ης και 4ης θέσης. Ο Γιώργος Μανωλίδης ήταν 2ος το Σάββατο, αλλά το χτυπημένο του πόδι δεν τον άφησε για κάτι καλύτερο από μια 5η θέση την Κυριακή.

Το αντίθετο συνέβη με τον Αντώνη Δήμου, που από 5ος ανέβηκε 2ος την Κυριακή, κερδίζοντας οριακά το Μιχάλη Προβιά (4ος και 3ος), αφού κατάφερε και κέρδισε μάλιστα την τελευταία ειδική στη Γενική.

\"\"

Στην Ε3 κατηγορία το πρωτάθλημα ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο για τον Ηλία Κυριλή, που ήρθε με κακή ψυχολογία από την ακύρωσή του στο Ναύπλιο, και από τον παλιότερο τραυματισμό του.

\"\"

Αν και δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί την καλή θέση του στη γενική κατάταξη, δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει διπλά τον Χρήστο Παπαθεοδώρου. Ο Ανδρέας Παραγιός ήταν 3ος το Σάββατο αλλά χτύπησε το γόνατό του την Κυριακή, ανοίγοντας τον δρόμο στον Δήμο Γκαϊδατζή για την 3η θέση στο βάθρο της Κυριακής.

Άλλο ένα πρωτάθλημα που παιζόταν ακόμη, ήταν αυτό στους βετεράνους. Ο Αποστόλης Βαλής εντός έδρας δεν άφησε κανένα περιθώριο στο Δημήτρη Τουμπανιάρη που ένα καπέλο από αβλεψία τον έριξε 4ο το Σάββατο (2ος την Κυριακή). Ο Μανώλης Νανάκος ήταν 2ος και 4ος, ενώ τις 3ες θέσεις μοιράστηκαν ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Γιώργος Τσίτος.

Στους «νέους» ο Μιχάλης Ντουζένης αν και ταλαιπωρήθηκε ωρίμασε πλέον και χωρίς ανταγωνισμό στην κατηγορία του, μετρούσε τις δυνάμεις του στην γενική κατάταξη. Ο Δημήτρης Βούλγαρης ήταν ο 2ος.

\"\"

Για το θεσμό του Πρωταθλήματος Βορείου Ελλάδος, αρκετές μάχες δόθηκαν επίσης σε όλες τις κατηγορίες! Το χορό άνοιξαν οι πιτσιρικάδες στο Enduro Junior Sprint, με τον Γιώργο Αρβανίτη να επικρατεί και τις τρεις φορές του Σταύρου Τσιάγκου. 3ος ήταν ο Αλέξανδρος Πολυχρόνης.

Στην Ε1 ο Γιώργος Θεοδωρίδης κατάφερε να νικήσει τελικά τον Τότσιο Γιώργο, με τον Βασίλη Καλοχωρίδη να παίρνει την 3η θέση. Στην Ε2, ο Ντάνιελ Μπενόβ απέσπασε άλλη μια νίκη, με μικρή διαφορά από τον Γιώργο Λιούγκα, ενώ 3ος ήταν ο Λεωνίδας Κουλουκάτσης.

Στην Ε3 με τις λιγότερες συμμετοχές, ο Πολυχρόνης Τασχουνίδης επικράτησε του Χρήστου Κυρτσούδη.

Στους Βετεράνους, ο Θανάσης Ευφραιμίδης τερμάτισε πρώτος, με το Σπύρο Ιωαννίδη και το Βασίλη Κακιούση να συμπληρώνουν το βάθρο των νικητών.

Στο θεσμό, απομένει ένας ακόμη αγώνας για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα.

Ο γάλλος Nicolas Deparrois «άνοιγε» τις ειδικές ζεσταίνοντας τους θεατές. Επιδεικνύοντας υψηλή τεχνική οδήγησης, πετύχαινε σημαντικά καλύτερους χρόνους από τους έλληνες πρωταγωνιστές. Την επομένη του αγώνα, σε συνεργασία με την ΙΝΑ TV και την ΛΑΜΣ, έκανε μαθήματα οδήγησης Enduro και Motocross σε 22 τυχερούς αναβάτες, στην πίστα Motocross του αυτοκινητοδρομίου Σερρών και στην ειδική στον Αη Γιώργη.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook