Η κατάθεση φωτιά μιας 30χρονης Βουλγάρας ρομά ήταν η αιτία για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι του τεράστιου κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών βρεφών που δρούσε στο νοσοκομείο της Λαμίας. 
Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2011 και είχε απλώσει τα… πλοκάμια του στο Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. 
Σύμφωνα με τη δικογραφία που δημοσιεύει Το Βήμα, η έρευνα για το νοσοκομείο της Λαμίας φέρεται να ξεκίνησε για… πολιτικούς λόγους, όταν εκπρόσωπος των τσιγγάνων στη Βουλγαρία είχε θέσει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός και φέρεται να είχε λαϊκό έρεισμα.
«Δύο φορές τον χρόνο παρατηρείται το να γίνονται μέσα σε δύο-τρεις εβδομάδες περίπου 10-15 γεννήσεις παιδιών από βουλγάρες Ρομά που συνοδεύονταν συνήθως από τα ίδια άτομα» λένε στελέχη του νοσοκομείου Λαμίας
Επιπλέον στη δικογραφία υπάρχει και η συγκλονιστική μαρτυρία μιας 30χρονης Ρομά από τη Βάρνα, η οποία είχε πέσει θύμα του ίδιου κυκλώματος το φθινόπωρο του 2010.
Η δικογραφία για το πως δρούσε το βουλγαρικό κύκλωμα της Λαμίας σχηματίστηκε στις 26 Ιανουαρίου 2011 από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Η κατάθεση φωτιά της 30χρονης Βουλγάρας

Οι Έλληνες αστυνομικοί τη βρήκαν στον Προμαχώνα και δέχτηκε να τους μιλήσει. Ήθελε άλλωστε το παιδί της πίσω. 
Η 30χρονη γυναίκα είπε ότι έμενε σε καταυλισμό τσιγγάνων στην περιοχή της Βάρνας. Την εγκατέλειψε όμως ο άνδρας της και εκείνη πήρε τα δύο της παιδιά και μετακόμισε σε άθλια παραγκούπολη της βουλγαρικής πόλης. Εκεί έμεινε έγκυος από κάποιον άλλο ρομά, ο οποίος επίσης την εγκατέλειψε, γράφει Το Βήμα. 
Τότε την εντόπισαν, σε άθλια κατάσταση, μέλη του βουλγαρικού κυκλώματος εμπορίας βρεφών, στο οποίο κεντρικό ρόλο είχε και ένας 52χρονος Έλληνας, οδηγός φορτηγού.
Της πρότειναν να γεννήσει το παιδί της στη Λαμία. Μετά, θα τους το πωλούσε έναντι 2000 ευρώ. 
Η 30χρονη δέχτηκε και λίγες ημέρες πριν από γεννήσει μεταφέρθηκε σε σπίτι στην οδό Ησαΐα, στη Λαμία. Αλλά «υπερίσχυσε το μητρικό φίλτρο» όπως είπε και όταν γέννησε το κοριτσάκι της στο νοσοκομείο της Φθιώτιδας, θέλησε να το κρατήσει. Μέσα σε πέντε χρόνια, στο νοσοκομείο Λαμίας γυναίκες από τη Βουλγαρία γέννησαν 274 παιδιά. Από αυτά, τα 107 δόθηκαν για υιοθεσία Το κύκλωμα την πίεσε να αλλάξει γνώμη αλλά ήταν ανένδοτη. Χρειάστηκε όμως να ταξιδέψει πίσω στη Βάρνα για μερικές μέρες γιατί είχε δικαστήριο για την επιμέλεια των άλλων δυο παιδιών της. Άφησε το νεογέννητο στα χέρια των βουλγάρων ποινικών στη Λαμία, οι οποίοι ήταν σε συνεννόηση με μια δικηγόρο της Αθήνας, μέλος του κυκλώματος.
Ενώ λοιπόν εκείνη ήταν στη Βάρνα, τα μέλη του κυκλώματος έφτιαξαν πλαστή ταυτότητα και εμφάνισαν μια 20χρονη Βουλγάρα ως μητέρα του μωρού για να «περπατήσει» η διαδικασία της υιοθεσίας. 
Τότε όμως, η δράση των εμπόρων βρεφών ήταν ήδη στο μικροσκόπιο των αξιωματικών της ελληνικής και της βουλγαρικής αστυνομίας, οι οποίοι μάλιστα είχαν φθάσει ως την έδρα της Eurojust στη Χάγη προκειμένου να συντονίσουν νομικά τη δράση τους, αναφέρει το δημοσίευμα.
Έτσι εντοπίστηκε στη Βάρνα, από Βούλγαρους αστυνομικούς, η 30χρονη μητέρα του παιδιού και μεταφέρθηκε στον Προμαχώνα, όπου έδωσε κατάθεση για τη δράση του κυκλώματος. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησαν κατάθεση από τους γιατρούς του Νοσοκομείου Λαμίας προκειμένου να αναγνωρίσουν την πραγματική και όχι την «πλαστή» μητέρα του κοριτσιού και ακολούθησαν οι συλλήψεις. 

274 γεννήσεις και 107 υιοθεσίες σε πέντε χρόνια

Ο εντοπισμός της μικρής Μαρίας στον καταυλισμό των ρομά στα Φάρσαλα αλλά και η αποκάλυψη πως η Βουλγάρα ρομά Σάσα Ρούσεβα είναι η πραγματική της μητέρα και πως την είχε γεννήσει στη Λαμία, έφεραν Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ στο νοσοκομείο της πόλης. 
Και διαπιστώθηκε πως μέσα σε διάστημα πέντε ετών, από το 2007 έως το 2012 στο νοσοκομείο γεννήθηκαν 274 παιδιά από Βουλγάρες μητέρες. Και από αυτά τα παιδιά, τα 107 δόθηκαν υιοθεσία.
Όπως γράφει Το Βήμα, σύμφωνα με αναφορές υπαλλήλων του νοσοκομείου, «στη Μαιευτική Κλινική της Λαμίας παρατηρούνταν το φαινόμενο του… κύματος διαδοχικών γεννήσεων από Ρομά βουλγαρικής καταγωγής που εμφανίζονταν η μία μετά την άλλη στο Νοσοκομείο». Η 30χρονη Ρομά έχει πλέον επιστρέψει μαζί με την κόρη της στη Βουλγαρία Και αυτό σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς υπαλλήλους ήταν «σαφές δείγμα της μεθόδευσης από τους εμπόρους βρεφών να φέρνουν μαζικά στη Λαμία και στις γύρω περιοχές, όπως στις Λιβανάτες – όπου διέμενε και η Σάσα Ρούσεβα – εγκύους Ρομά από τη Βουλγαρία και στη συνέχεια να παραδίδουν τα παιδιά για υιοθεσία. Μόλις έφευγαν οι Βουλγάρες με το βαν, όπως λέγαμε, επανερχόταν ο αριθμός μιας ή δύο γεννήσεων τον μήνα από γυναίκες βουλγαρικής καταγωγής».
newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook