Δύο φορές μέχρι τώρα, ένα email κατάφερε να δημιουργήσει πανικό στην ελληνική κοινωνία, να ενεργοποιήσει τις διωκτικές αρχές, εγχώριες και διεθνείς, να αναστατώσει τις τράπεζες και την κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη φημολογία.

Το τελευταίο ζήτημα λέγεται αναδιάρθρωση του χρέους, είτε με τη μέθοδο της επιμήκυνσης είτε με αυτή του «κουρέματος», δηλαδή της διαγραφής μέρους της αξίας των ελληνικών ομολόγων, με επιπτώσεις για όσους κατέχουν κρατικά ομόλογα και κυρίως για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το σενάριο αυτό συντηρείται τις τελευταίες εβδομάδες με συνεχείς δηλώσεις Γερμανών παραγόντων και δημοσιεύματα σε γερμανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας ένα αδιάκοπο αλαλούμ στους πανταχόθεν βαλλόμενους Ελληνες πολίτες.

Το αποτέλεσμα, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία, είναι μέσα στο α’ τετράμηνο του 2011 να συνεχιστεί η μείωση των καταθέσεων κατά 15 δισ. ευρώ περίπου, φαινόμενο που παρουσιάζει έξαρση όταν η φημολογία κορυφώνεται.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook