Απόλυτα βιώσιμος και οικονομικά νοικοκυρεμένος είναι ο Δήμος Χανίων, σύμφωνα και με τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, όπως τονίστηκε την Τετάρτη 30/10/2013, κατά τη διάρκεια των ειδικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων που είχαν ως θέμα την έγκριση των οικονομικών απολογισμών – ισολογισμών των ετών 2011 και 2012 του Δήμου Χανίων.

Στελέχη της Δημοτικής Αρχής έκαναν λόγο για «μικρό οικονομικό θαύμα» υπογραμμίζοντας ότι, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και τις μεγάλες περικοπές πόρων που έχει υποστεί η Αυτοδιοίκηση τα τελευταία 2,5 χρόνια, ο Δήμος Χανίων κατάφερε να καταγράψει και τις δύο προηγούμενες χρονιές πρωτογενές πλεόνασμα, αποπληρώνοντας ταυτόχρονα τις οικονομικές υποχρεώσεις ύψους 12,2 εκατ. ευρώ που «κληρονόμησε» από τους πρώην «Καποδιστριακούς» Δήμους.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Κώστα Πρωτοπαπαδάκη «ο Δήμος Χανίων πέτυχε τα τελευταία 2,5 χρόνια μια σημαντική αύξηση των ιδίων εσόδων του με ταυτόχρονη μείωση των λειτουργικών του δαπανών, με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για την υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών έργων, με ενδυνάμωση και επέκταση του δικτύου των κοινωνικών υποδομών και όλα αυτά χωρίς να στερήσουμε τίποτα από όσα προσφέρουμε στους δημότες, βελτιώνοντας τις παροχές στον τομέα της καθαριότητας, μειώνοντας τα δημοτικά τέλη και χωρίς να προσλάβουμε νέο προσωπικό» ενώ προσέθεσε πως χάρη στην οικονομική πολιτική που έχει ακολουθηθεί «ο Δήμος Χανίων δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των Δήμων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και που έχουν υπαχθεί στο ειδικό πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ΟΤΑ».

Τέλος ο κ. Πρωτοπαπαδάκης παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο μια σειρά από οικονομικά στοιχεία, στη βάση των εκθέσεων των ορκωτών λογιστών και των ισολογισμών, σημειώνοντας ότι «σήμερα μιλάνε οι αριθμοί οι οποίοι είναι αμείλικτοί και δεν χωρούν αμφισβήτηση» σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

• Ο Δήμος Χανίων το 2011 κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1 εκατ. ευρώ ενώ το 2012 κατέγραψε πλεόνασμα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

• Ο “Καλλικρατικός” Δήμος Χανίων παρέλαβε την 1η Ιανουαρίου 2011 από τους «Καποδιστριακούς» Δήμους υποχρεώσεις συνολικού ύψους 12,2 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό η δημοτική αρχή των Χανίων αποπλήρωσε το 2011 υποχρεώσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 4,2 εκατ. ευρώ τα αποπλήρωσε το έτος 2012.

• Ο Δήμος Χανίων, τις οφειλές που είχε μέχρι τις 31-12-2011 «δεν τις έκανε ληξιπρόθεσμες οφειλές, ώστε να αποπληρωθούν μέσω δανείων που πήραν άλλοι Δήμοι από την τρόικα, αλλά ανέλαβε το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος να φέρει σε πέρας αυτή την προσπάθεια από μόνος του κι αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για την οποιανδήποτε επόμενη Δημοτική Αρχή».

• Οι δαπάνες του Δήμου Χανίων μειώθηκαν σημαντικά, όχι μόνο ως αποτέλεσμα των αποχωρήσεων προσωπικού αλλά λόγω της προσπάθειας νοικοκυρέματος και εξορθολογισμού των δαπανών που καταβλήθηκε συνολικά από τη Δημοτική Αρχή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook