Έτοιμο να προχωρήσει σε αλλαγές και σε διόρθωση των στρεβλώσεων στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, χωρίς όμως να αλλάξει τη στρατηγική της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, είναι το οικονομικό επιτελείο, στη βάση σχετικής οδηγίας από το Μαξίμου, υπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων από 80 βουλευτές της ΝΔ, αλλά και από το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πλέον αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης των αγροτικών γαιών και κτισμάτων, με στόχο να κατανεμηθούν πλέον πιο δίκαια τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στους αγρότες από την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι διορθώσεις θα υπάρξουν και στον τομέα των αστικών ακινήτων. Χθες στην 5ωρη σύσκεψη περίπου 80 βουλευτές της ΝΔ κυρίως από την επαρχία, αμφισβήτησαν έντονα τους υπολογισμούς για τις επιβαρύνσεις στα αγροτικά ακίνητα, επισημαίνοντας ότι εάν δεν αλλάξουν οι συντελεστές, η φορολόγηση των αγροτών θα είναι εξοντωτική.

Στο στόχαστρο έχει μπει ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Νίκος Καραβίτης, ο οποίος έχει αναλάβει τη σύνταξη του νομοσχεδίου. Ο κ. Καραβίτης ήταν παρών στη συνάντηση με τους βουλευτές και απαντούσε στις ερωτήσεις τους, "σαν να ήταν... Ολλανδός" όπως έλεγε χαρακτηριστικά μέλος της Κ.Ο. της ΝΔ.

Κρίνοντας ανεπαρκείς τις απαντήσεις που πήραν στα θέματα που έθεσαν, βουλευτές έριξαν στο τραπέζι την πρόταση για παράταση του Έκτακτου Τέλους, με τον Γιάννη Στουνάρα ωστόσο να ξεκαθαρίζει ότι πέρα από το πρόβλημα αντισυνταγματικότητας, η διατήρηση του "χαρατσιού" δεν είναι λύση αφού το πρόβλημα δεν είναι τα αστικά ακίνητα.

Πέραν της παράτασης του Έκτακτου Τέλους, οι βουλευτές έθεσαν στο τραπέζι προτάσεις για:

Μικρότερη μείωση φόρου από 16% στα αστικά ακίνητα, έτσι ώστε να απαλλαγούν πλήρως τα αγροτεμάχια κυρίως στις ορεινές μειονεκτικές περιοχές
Μετακύλιση του φορολογικού βάρους στα αγροτεμάχια επιδοτούμενων αγροτών
Μεγαλύτερη επιβάρυνση στα αγροτεμάχια επιφάνειας άνω των 130 στρεμμάτων με αντιστροφή των Συντελεστών Επιφανείας.

Συζήτηση έγινε και για την υπερφορολόγηση των αστικών ακινήτων, όπως προκαλείται κυρίως από τον υπολογισμό του φόρου με βάση πλασματικές αξίες, ενώ έντονη κριτική ασκήθηκε για τα παράδοξα του νέου φόρου, όπως για παράδειγμα η επιβολή φόρου ακόμα σε δεσμευμένα οικοπέδα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδίδονται σε αυστηρή κριτική και αιχμηρά σχόλια με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ενώ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι επισήμαναν τον κίνδυνο χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να καταλήξουν στη φυλακή λόγω χρεών!

megatv.com