Στις φωνές βουλευτών της ΝΔ για το προσχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων προστέθηκαν και αυτές των συναδέλφων τους του ΠΑΣΟΚ. Κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές ζήτησαν ανοικτά την απόσυρση του νομοοσχεδίου, καθως όπως επισήμαναν, δεν περιλαμβάνει αφορολόγητο ποσό, ούτε ειδική αντιμετώπιση των κατ\’ επάγγελμα αγροτών, ενώ δεν φορολογεί συνολικά την ακίνητη περιουσία του ιδιοκτήτη, αλλά κάθε ακίνητο αυτοτελώς με αποτέλεσμα να ωφελούνται όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία

Γιώργος Ντόλιος και Μιχάλης Κασσής ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ ο Γιάννης Δριβελέγκας κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να βρει ο ίδιος τα ισοδύναμα ή αλλιώς να παραιτηθεί.

Στην επισήμανση ότι το 2012 τα έσοδα από το χαράτσι ήταν 2,75 δισ. ευρώ και τώρα που ο φόρος επεκτείνεται και στους αγρότες υπολογίζονται σε 2,9 δισ. ευρώ, προέβη ο Παναγιώτης Ρήγας για να συμπεράνει ότι το επίμαχο ν/σ «προφανώς απαλλάσσει κάποιους από την φορολογία».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, σημείωσε ότι προτεινόμενες αλλαγές έχουν δύο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: επιτυγχάνουν το δημοσιονομικό στόχο και παράλληλα τη δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Ερωτηθείς αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πέταξε κι ένα καρφί για τους βουλευτές της ΝΔ: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος (για τη συνάντηση). Οι βουλευτές της ΝΔ έχουν ένα ζήτημα. Καλό είναι να θυμούνται τι έλεγαν για το χαράτσι στις εκλογές του Μαΐου».

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, υπενθυμίζεται ότι η πριν από ένα χρόνο η αρμόδια Διακομματική Επιτροπή κατέληξε -με μικρές, δευτερεύουσες διαφοροποιήσεις- στον τρόπο φορολόγησης συνολικά της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη, με τα εξής χαρακτηριστικά:

Αφορολόγητο όριο για τα πρώτα 50.000€ αξίας ακινήτων

Απαλλαγή από το φόρο για τους κατ\’ επάγγελμα αγρότες έκτασης για τα πρώτα 30-50 στρέμματα σε συνδυασμό με την αξία της εκτάσεως (πχ. άλλη αξία έχει η έκταση 30 στρεμμάτων αμπελιού στη Σαντορίνη και άλλη η αξία της αντίστοιχης έκτασης στη Νεμέα Ορεινής Κορινθίας).

Να υπάρχει μέριμνα για φορολογικές ελαφρύνσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), ανέργους και μικροϊδιοκτήτες Α΄ κατοικίας με στεγαστικά δάνεια (πχ. κόκκινα δάνεια κλπ)
Να υπάρχει φορολογική κλίμακα με πολλούς Συντελεστές ώστε η φορολογία να είναι προοδευτική και δίκαιη ώστε να επιβαρύνει λιγότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής αξίας και περισσότερο τους έχοντες ακίνητα μεγάλης αξίας.

Η πρόταση αυτή, τονίζεται, στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και προτάθηκε μάλιστα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και να εφαρμοστεί από 1.1.2013 (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2013) καταργώντας συγχρόνως το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ.

Παρ\’ όλα αυτά, σύμφωνα με τους βουλευτές του Κινήματος, ο κ. Στουρνάρας «είτε δεν διαπραγματεύθηκε αποτελεσματικά με την Τρόικα είτε ενδεχομένως δεν υιοθέτησε την πρόταση αυτή, με αποτέλεσμα να υποκύψει στις αξιώσεις της Τρόικα και να παραταθεί η ισχύς του ΕΕΤΗΔΕ και για το 2013 ως ΕΕΤΑ (παρά την εξαγγελία περί του αντιθέτου)».

Ακολούθως, τον Μάιο του 2013, το ΥΠΟΙΚ διαμόρφωσε άλλη πρόταση (χωρίς προηγούμενη συζήτηση στη Διακομματική Επιτροπή) και την έθεσε υπ\’ όψιν των προέδρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως νέα πρόταση – συμφωνία με την Τρόικα, η οποία όμως, όπως επισημαίνεται διαφέρει από την αρχική πρόταση του ΠΑΣΟΚ ως προς τα εξής:

Δεν περιλαμβάνει αφορολόγητο ποσό

Δεν προβλέπει ειδική αντιμετώπιση των κατ\’ επάγγελμα αγροτών

Δεν φορολογεί συνολικά την Ακίνητη Περιουσία του ιδιοκτήτη, αντίθετα φορολογεί το κάθε ακίνητο αυτοτελώς χωρίς προοδευτική φορολογική κλίμακα με αποτέλεσμα οι έχοντες μεγάλης αξία ακίνητη περιουσία να καταβάλουν λιγότερο φόρο.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook