Μια καλή περίοδο για τα κηπευτικά θερμοκηπίου χαρακτηρίζουν παραγωγοί και έμποροι την τρέχουσα, με εξαίρεση την τομάτα η οποία έχει πληγεί από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντος από τα γειτονικά Σκόπια. 
Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι το θέμα έφτασε πρόσφατα και στη Βουλή όταν με Κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, κ.κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και Κωστή Χατζηδάκη αντίστοιχα – στηριζόμενος στις καταγγελίες 100 αγροτών – ανέδειξε για ακόμη μια φορά το πρόβλημα της παράνομης ελληνοποίησης οπωροκηπευτικών.
Όσον αφορά το αγγούρι, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες τα πράγματα εξελίσσονται ιδιαιτέρως θετικά.

Κρήτη

Περίοδο που συγκομίζονται σχεδόν όλα τα θερμοκηπιακά προϊόντα είναι αυτή που διανύουμε για την Κρήτη. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο έμπορος από τη Μεσσαρά, κ. Μανώλης Χαριστάκης: «στο νησί υπάρχει αφθονία παραγόμενων θερμοκηπιακών προϊόντων όπως οι μελιτζάνες, οι πιπεριές, οι τομάτες, τα αγγούρια. Οι παραγωγοί απολαμβάνουν πολύ καλές τιμές με εξαίρεση τους παραγωγούς τομάτας που έχουν πληγεί από τις εισαγωγές που γίνονται από τα Σκόπια. Ειδικότερα η τιμή παραγωγού στην τομάτα θερμοκηπίου δεν ξεπερνάει τα 40 λεπτά το κιλό. Την ίδια στιγμή η μελιτζάνα κυμαίνεται στα 80 λεπτά το κιλό (πέρσι αντίστοιχη περίοδο 20 λεπτά το κιλό), οι πιπεριές τύπου κέρατο φθάνουν τα 1,20 ευρώ το κιλό (αύξηση 50% σε σχέση με πέρσι) ενώ οι πιπεριές Φλωρίνης κυμαίνονται μεταξύ 1,20 – 1,30 ευρώ το κιλό (πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 60 λεπτά το κιλό)».
Επίσης σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο έμπορος από την Κρήτη, ζήτηση για εξαγωγές αυτή την περίοδο από το νησί έχουν τα αγγούρια και οι πιπεριές κέρατο σε χώρες όπως η Τσεχία και η Γερμανία.

Πρέβεζα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην Πρέβεζα αυτή την περίοδο το μόνο κηπευτικό θερμοκηπίου που συγκομίζεται είναι η τομάτα. Παραγωγοί από την περιοχή ενημερώνουν ότι το τελευταίο διάστημα οι αθρόες εισαγωγές τομάτας από τα Σκόπια οδηγούν σε χαμηλές τιμές το προϊόν τους. «Αυτή την στιγμή συγκομίζουμε (από μέσα Σεπτεμβρίου) την φθινοπωρινή τομάτα. Τα πράγματα και φέτος δεν έχουν ξεκινήσει καλά αφού και φέτος οι εισαγωγές από τομάτες των Σκοπίων είναι μεγάλες. Επίσης δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για το αν πωλούνται τελικά ως σκοπιανές ή ελληνικές», λέει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Σολδάτος, παραγωγός θερμοκηπίων στην Πρέβεζα.
Σε ερώτησή μας σχετικά με την τιμή ο κ. Σολδάτος μας ενημέρωσε ότι αυτή την στιγμή στην Πρέβεζα η τιμή παραγωγού για την τομάτα θερμοκηπίου κυμαίνεται μεταξύ 30 – 40 λεπτά το κιλό. Να σημειωθεί ωστόσο ότι το κόστος καλλιέργειας είναι στα 45 λεπτά. Με απλά λόγια αν και η τιμή ακούγεται σχετικά καλή δεν υπάρχει κέρδος για τον παραγωγό».

Φιλιατρά

Την ίδια στιγμή στην περιοχή των Φιλιατρών μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου οι παραγωγοί συγκομίζουν αγγούρι θερμοκηπίου. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο κ. Χρήστος Λυκουνός, παραγωγός αγγουριού θερμοκηπίου στα Φιλιατρά: «Από τις 20 Αυγούστου ως και 20 Νοεμβρίου θα συγκομίζουμε αγγούρι. Η σεζόν αυτή ευτυχώς πήγε αρκετά καλά με τις τιμές να κυμαίνονται στα 45 λεπτά το κιλό. Ωστόσο το προηγούμενο διάστημα οι παραγωγοί της περιοχής μας πουλούσαν ακόμα και 5 λεπτά το κιλό».
Σε ερώτησή μας για το πότε ξεκινάει η επόμενη σεζόν στο αγγούρι θερμοκηπίου στην περιοχή των Φιλιατρών, ο κ. Λυκουνός μας έκανε γνωστό ότι η φυτεύσεις ξεκινούν τον Ιανουάριο.

agrotypos.gr/Χρήστος Διαμαντόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook