Τον Αύγουστο, ο Λέινταρ Λέβισον, ιδρυτής του Lavabit – της υπηρεσίας email που χρησιμοποιούσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν – επέλεξε να κλείσει την εταιρεία του αντί να συμμορφωθεί με τις επιταγές της κυβέρνησης.

Λίγο αργότερα, μία startup του χώρου των «ασφαλών» επικοινωνιών, η Silenct Circle, τερμάτιζε επίσης τη λειτουργία της υπηρεσίας email της, για παρεμφερείς λόγους.

Ωστόσο, τρεις μήνες μετά, η Lavabit και η Silent Circle ενώνουν τις δυνάμεις τους, συνεργαζόμενες για τη δημιουργία του Dark Mail: ενός ασφαλούς συστήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από υψηλή κρυπτογράφηση και θα είναι πολύ πιο «ανθεκτικό» στις παρακολουθήσεις από φορείς και υπηρεσίες σαν την NSA.

Οι πρωτεργάτες του Dark Mail αποκαλούν το εγχείρημά τους «Dark Mail Alliance» – μία μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία θα αναλάβει την συντήρηση και οργάνωση του open source κώδικα για το νέο πρωτόκολλο email.

Μιλώντας στο Mashable, ο Λέβισον δήλωσε τα εξής: «είναι καιρός να δημιουργήσουμε ένα νέο πρωτόκολλο email το οποίο είναι εκ των πραγμάτων ασφαλές, καθώς δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε πλέον το Ίντερνετ και τις κυβερνήσεις.

Οπότε πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα το οποίο είναι ανθεκτικό σε τέτοιο είδους παρεμβολές».

Το Dark Mail θα ενσωματωθεί στις εφαρμογές ασφαλούς email της Silent Circle και θα προσφερθεί ως open source σύστημα, βασιζόμενο σε νέα αρχιτεκτονική που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο ΧΜΡΡ (Extensible Messaging and Presence Protocol) και το ασφαλές πρωτόκολλο SCIMP, που έχει αναπτύξει η Silent Circle.

Η εταιρεία και ο Λέβισον θα βοηθήσουν και άλλους providers να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το Dark Mail.

Ο Λέβισον και οι ιδρυτές της Silent Circle, Μάικ Τζάνκε και Τζον Κάλας, ανακοίνωσαν την δημιουργία του Dark Mail στη συνδιάσκεψη Inbox Love την Τετάρτη, στο campus της Microsoft στη Σίλικον Βάλεϊ.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες θα δημοσιευθούν σε μερικές εβδομάδες, ενώ ο κώδικας θα κυκλοφορήσει αρκετούς μήνες πριν την έναρξη της λειτουργίας της υπηρεσίας (δεύτερο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τον Τζάνκε).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ars Technica, η βασική πρόκληση είναι η εγκατάλειψη του παλαιού πρωτοκόλλου, SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) το οποίο χρησιμοποιείται σε σχεδόν κάθε email στο Ίντερνετ.

«Αυτό το οποίο ξεφορτωνόμαστε είναι το SMTP. Μας αρέσει να το κοροϊδεύουμε, αλλά υπάρχουν λόγοι για τους οποίους ήταν καλό σύστημα. Αντικαθιστούμε το μέσο μεταφοράς με ένα νέο μέσο μεταφοράς. Το email σχεδιάστηκε πριν από 40 χρόνια, όταν όλοι στο Ίντερνετ γνωρίζονταν μεταξύ τους και ήταν φίλοι» ανέφερε σχετικά ο Κάλας.

Το Dark Mail θα είναι διαθέσιμο ως add-on ή επιλογή σε υπάρχοντες παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (η Google, η Microsoft και η Yahoo θα μπορούσαν να το εισάγουν στα Gmail, Outlook και Yahoo Mail εάν το επιλέξουν).

Η υπηρεσία θα είναι ειδικά σχεδιασμένη για να παρέχει πολλά εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας με τρόπο ο οποίος δεν θα γίνεται αντιληπτός από τον απλό χρήστη (όπως end-to-end κρυπτογράφηση και PFS- perfect forward secrecy).

Όπως δήλωσε ο Λέβισον στο Ars Technica, σύντομα θα ξεκινήσει στο Kickstarter μία καμπάνια για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης για τους σκοπούς της Dark Mail Alliance.

«Ξεκινάς με (αυξημένη) ασφάλεια, και όσοι θέλουν μείωσή της, μπορούν να την μειώσουν» ανέφερε ο Κάλας στη συνδιάσκεψη, προσθέτοντας ότι θέλει το Dark Mail να είναι «αρκετά εύκολο ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει και μια γιαγιά. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον όλοι όσοι χρησιμοποιούν σήμερα email θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα Dark Mail client».

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook