Τέσσερεις πολίτες σκοτώθηκαν στη Λιβύη σε μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και εξεγερμένων το Σάββατο, λίγο μετά την έκκληση του Μουάμαρ Καντάφι για κατάπαυση του πυρός.

Οι μάχες ξέσπασαν όταν 130 οχήματα που μετέφεραν όπλα επιχείρησαν να εισέλθουν στην ανατολική πόλη Τζαλού, όπως αναφέρεται σε ιστοσελίδα των εξεγερμένων, οι οποίο επιτέθηκαν σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσουν την μεταφορά των όπλων.

«Η Λιβύη είναι έτοιμη για μια κατάπαυση του πυρός αλλά η κατάπαυση δεν μπορεί να γίνει μόνο από τη μία πλευρά», είπε μεταξύ άλλων ο Καντάφι στη σημερινή εμφάνισή του στην κρατική τηλεόραση.

Αμέσως ήρθε η αρνητική απάντηση από την πλευρά των εξεγερμένων που δήλωσαν ότι «ο καιρός των διαπραγματεύσεων πέρασε ανεπιστρεπτί».

Στη Μισράτα τώρα, την πόλη όπου οι εξεγερμένοι έχουν περικυκλωθεί από τις δυνάμεις του Καντάφι, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στον χώρο του λιμανιού περιμένοντας να φύγουν παρά τις απειλές του Καντάφι ότι θα επιτεθεί σε όποιο πλοίο πλησιάσει.

«Είμαστε χωρίς τροφή και χωρίς νερό εδώ και ημέρες» ανέφερε ένας από τους κατοίκους που πρόσθεσε ότι η βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό φτάνει με το σταγονόμετρο.

Ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρονταν με πλοία και προορισμό την Μισράτα έχει μπλοκαριστεί από τις δυνάμεις του Καντάφι.