Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που δολοφόνησε εν ψυχρώ 77 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2011 στη Νορβηγία, αγκάλιασε και ζήτησε συγγνώμη από τη μητέρα του λίγο πριν εκείνη πεθάνει έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με βιογραφία της γυναίκας που φέρει τον τίτλο «Η μητέρα», που κυκλοφόρησε εχθές στη Νορβηγία και την έγραψε σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο, Μάρτι Κρίστενσεν, η Γουέντς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δεν είχε ιδέα για τα αιματηρά πλάνα του γιου τους.

Η μητέρα του, πάντως εκμυστηρεύτηκε στη δημοσιογράφο ότι ήταν «η πιο θλιμμένη μητέρα», που παράλληλα μισούσε και αγαπούσε το γιο της.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι την ημέρα των επιθέσεων που στιγμάτισαν για πάντα το Όσλο δε γνώριζε τις προθέσεις του Μπρέιβικ και τον περίμενε μάταια με το δείπνο στο τραπέζι.

Λίγες ώρες αργότερα θα έβλεπε το αιματοκύλισμα στην κατασκήνωση στο νησάκι Ουτόγια και θα αναρωτιόταν ποιος άρρωστος εγκέφαλος βρίσκεται πίσω από αυτό.

Όταν αργότερα η αστυνομία χτύπησε την πόρτα της το ίδιο βράδυ, ξέσπασε σε λυγμούς μη μπορώντας να πιστέψει αυτό που έκανε ο γιος της.

Λίγες ημέρες πριν πεθάνει η Γουέντς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είχε επισκεφθεί με ασθενοφόρο τον 34χρονο πλέον δολοφόνο που βρίσκεται στις φυλακές της Νορβηγίας.

Εχοντας δεμένα τα χέρια του με χειροπέδες, τα πέρασε γύρω από το λαιμό της και την αγκάλιασε. «Συγγνώμη που σου κατέστρεψα τη ζωή», της ψιθύρισε.

Δεν έδειξε, βέβαια, την ίδια ευαισθησία και για τα θύματα της παράλογης επίθεσής του, καθώς ακόμα και σήμερα έχει την πεποίθηση ότι έπραξε σωστά.

Λίγες ημέρες από την τραγωδία η μητέρα του είχε πει ότι τον μισεί, ωστόσο αργότερα, σύμφωνα με το βιβλίο, ένιωθε ενοχές για αυτό που είχε πει.

Όσο για τον πατέρα του, είχε δηλώσει πως θα προτιμούσε να μην είχε γεννηθεί ποτέ ο γιος του.

«Δε μπορείς ποτέ να πάψεις να αγαπάς το παιδί σου. Είναι στη φύση», εξήγησε η δημοσιογράφος που συνέταξε τη βιογραφία, την οποία αρχικά η Γουέντς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δεν επιθυμούσε να εκδοθεί.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η Κρίστενσεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι οδήγησε τον Μπρέιβικ να γίνει δολοφόνος, συμπληρώνοντας ότι ενδέχεται να έπαιξαν ρόλο πολλοί παράγοντες, εκ των οποίων η κοινωνική και πολιτική επιρροή, καθώς και το οικογενειακό υπόβαθρο.

Έναν χρόνο από τη δολοφονία, πάντως, η μητέρα του Νορβηγού είχε αποφασίσει να απευθυνθεί στους πολίτες του Όσλο –αν και τελικά δεν το έκανε- λέγοντας: Αγαπητοί συμπολίτες, αυτός που προκάλεσε αυτή την τραγωδία με συγκλόνισε. Αν βγω έξω, μπορεί κάποιος να με πυροβολήσει. Είμαι η πιο θλιμμένη μητέρα στον κόσμο. Έκλαψα πολύ. Σε συνδυασμό με τη θλίψη που χάνω έναν γιο, έρχεται το βάρος των ενοχών. Θα ήταν πιο εύκολο να αντέξω αν είχε πεθάνει. Η τιμωρία του είναι και δική μου τιμωρία».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook