Τελευταία ενημέρωση: 23:20

Άγνωστοι εκτέλεσαν εν ψυχρώ δύο μέλη της Χρυσής Αυγής που βρίσκονταν έξω από τα γραφεία της ΧΑ στη λεωφόρο Ηρακλείου 420 στο Νέο Ηράκλειο το απόγευμα της Παρασκευής και τραυμάτισαν ακόμη ένα νεαρό που αυτή την ώρα χειρουργείται.

Οι δύο νεκροί, ηλικίας 22 και 26, είναι οι Μανώλης Καπελώνης και Γεώργιος Φουντούλης και ο τραυματίας που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» είναι ο Αλέξανδρος Γέροντας και φέρει βαριά τραύματα στο θώρακα και την κοιλιακή χώρα.

To χρονικό της δολοφονίας

Λίγο πριν τις 19:30 το απόγευμα της Παρασκευής, τρία ή τέσσερα άτομα -μέλη της Χρυσής Αυγής- βρίσκονταν έξω από τα γραφεία του κόμματος επί της λεωφόρου Ηρακλείου. Ξαφνικά, μία μοτοσικλέτα η οποία κινούνταν στο ανοδικό ρεύμα της λεωφόρου Ηρακλείου προς την Πεύκη, σταμάτησε στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, οι δύο δράστες φόρωντας κράνη κατευθύνθηκαν πεζοί προς τα μέλη της ΧΑ, πυροβολώντας τους αρχικώς εξ αποστάσεως. Οι άγνωστοι συνέχισαν να πυροβολούν όσο περπατούσαν προς το μέρος των χρυσαυγιτών που εκτελούσαν καθήκοντα περιφρούρησης των γραφείων της ΧΑ.

Ο ένας από τα δύο μέλη της Χρυσής Αυγής έπεσε νεκρός στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης και ο δεύτερος μεταφέρθηκε αρχικά βαρύτατα τραυματισμένος στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, όπου και κατέληξε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας δέχθηκε πυροβολισμό στο κεφάλι και ο άλλος στο θώρακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη δολοφονική επίθεση οι άγνωστοι δράστες ανέβηκαν και πάλι στην μοτοσικλέτα και εξαφανίστηκαν από το σημείο.

Ο ένας εκ των θυμάτων εργαζόταν σε καφέ μπαρ του Ηρακλείου και ο δεύτερος σε επιχείρηση του πατέρα του.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η επίθεση έγινε με όπλο των 9 mm και από το σημείο περισυνελέγησαν περίπου 12 κάλυκες.

Την έρευνα έχει αναλάβει πλέον η αντιτρομοκρατική υπηρεσία με αστυνομικούς να «χτενίζουν» την περιοχή για τον εντοπισμό των δραστών ή στοιχείων που μπορούν να τους βοηθήσουν να ανασυνθέσουν τις τραγικές λεπτομέρειες της πρωτοφανούς δολοφονικής επίθεσης.

Ο ένας 23 ετών άνδρας σκοτώθηκε επί τόπου, ενώ ο δεύτερος 21 ετών εξέπνευσε πριν τη διακομιδή του στο νοσοκομείο. Ο 29χρονος τραυματίας φέρει διαμπερές τραύμα στο αριστερό ημιθωράκιο, και διακομίστηκε στο Γ. Γεννηματάς έχοντας τις αισθήσεις του, αλλά χάνοντας πολύ αίμα και βρίσκεται στο χειρουργείο.

Βίντεο της επίθεσης στα χέρια της αστυνομίας – Οι δράστες ήθελαν να σκοτώσουν

Βίντεο από την κάμερα κλειστού κυκλώματος που υπάρχει στα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν στα χέρια τους οι διωκτικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές κλίνουν πλέον στο σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης, και όχι αυτό του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, κάνοντας λόγο για επαγγελματικό – οργανωμένο χτύπημα. Στο σημείο βρέθηκαν τουλάχιστον 10 κάλυκες, με τους δράστες να είχαν αποκλειστικό σκοπό να σκοτώσουν. Βασικό ρόλο στις έρευνες έχει αναλάβει πλέον η αντιτρομοκρατική.

Στη Σέχτα Επαναστατών παραπέμπει η επίθεση

Έν αναμονή της βαλλιστικής εξέτασης όπου ενδεχομένως λύσει το μυστήριο για την ταυτότητα των δύο πιστολέρο που εκτέλεσαν εν ψυχρώ τους δύο νεαρούς έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής η Αντιτρομοκρατική κινείται πάνω σε δύο πιθανά σενάρια για το ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από την επίθεση.

Το modus operandi, ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι δράστες δηλαδή, δείχνει ότι ενδεχομένως το χτύπημα να έχει να κάνει με μια οργάνωση που ανασυγκροτήθηκε από τις στάχτες του Επαναστατικού Αγώνα. Το άλλο ενδεχόμενο, θέλει την επανεμφάνιση της οργάνωσης Σέχτα Επαναστατών.

Η πιθανότητα να υπάρχει μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες όμως οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι και σε αυτή την περίπτωση κάποια παλιά μέλη άλλων οργανώσεων βρίσκονται πίσω από αυτή την ομάδα και συνεπώς όλα καταλήγουν στον ίδιο παρονομαστή.

Τα στοιχεία της επίθεσης που προσομοιάζουν με αυτά της Σέχτας Επαναστατών είναι τα εξής: Τα όπλα που πιθανόν χρησιμοποιήθηκαν είναι των 9 χιλιοστών, πιθανότατα scorpion και πιστόλι τα οποία έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η οργάνωση τόσο στη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, όσο και του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Νεκτάριου Σάββα. Ο τρόπος που χτύπησαν αιφνιδιάζοντας τα θύματα και αδειάζοντας τις γεμιστήρες είναι στοιχείο που χαρακτηρίζει τη Σέχτα. Άλλωστε, στη μετά 17 Νοέμβρη εποχή είναι η μοναδική οργάνωση αντάρτικου πόλης που έχει πραγματοποιήσει εν ψυχρώ δολοφονικές επιθέσεις.

Τα στοιχεία που παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με χτυπήματα της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας αλλά και της πιθανής διάδοχης οργάνωσης Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών είναι τα εξής: Ως αντεκδίκηση στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, “χτύπησαν” σχεδόν δύο μήνες αργότερα το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια τραυματίζοντας σοβαρά τον αστυνομικό των ΜΑΤ Διαμαντή Ματζούνη. Η σημερινή δολοφονική επίθεση έγινε λίγο διάστημα μετά τη δολοφονία του ράπερ Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι. Ως σημαντικό στοιχείο εκτιμάται απο τους αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής είναι το γεγονός ότι η Ο. Λ. Α, ήταν η μοναδική τον τελευταίο χρόνο οργάνωση που είχε την επιχειρησιακή δυνατότητα μετά την επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ στη λεωφόρο Συγγρού να οργανώσει ένα τέτοιο χτύπημα.

 Κασιδιάρης για την διπλή δολοφονία κοντά στα γραφεία της ΧΑ: Ήταν άριστα σχεδιασμένο

«Ήταν άριστα σχεδιασμένο. Είναι οι γνωστοί τρομοκράτες που τους έχει αφήσει ελεύθερους ο Σαμαράς και ο Δένδιας», δήλωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης στο STAR για το αιματηρό περιστατικό με την εν ψυχρώ δολοφονία δύο ατόμων που σημειώθηκε κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο (δείτε εδώ).

Δείτε σχετικό βίντεο

Η λεωφόρος Ηρακλείου έχει κλείσει στο σημείο της επίθεσης. Σε εξέλιξη εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών σε όλη την περιοχή του Ν.Ηρακλείου.

Στον τόπο της επίθεσης βρίσκονται ανώτατοι αστυνομικοί της ΕΛ.Α.Σ και στελέχη της ασφάλειας που ερευνούν την υπόθεση.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν οπαδοί της Χρυσής Αυγής και βουλευτές του κόμματος. Μετά τις 21.00 ο κόσμος απομακρύνθηκε και έμειναν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Την έρευνα για την εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπήρχε ομάδα υποστήριξης των δραστών.

H ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής

Για το συμβάν η Χρυσή Αυγή ανήρτησε στο twitter την παρακάτω ανακοίνωση

Δύο Έλληνες 20 και 23 χρονών έχουν πέσει νεκροί από εν ψυχρώ πυροβολισμούς στο Ν. Ηράκλειο έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην λεωφόρο Ηρακλείου. Ο ένας είναι βαριά τραυματισμένος και διακομίζεται αυτήν την ώρα στο νοσοκομείο \”Γεννηματάς\”.

Δράστες ήταν δυο επιβαίνοντες σε μηχανή, οι οποίοι κατέβηκαν και πυροβόλησαν εξ επαφής τους τρεις νέους.

Δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια σχετικά με το περιστατικό στο Νέο Ηράκλειο

Εκφράζω την οδύνη μου για τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων.

Ο Νόμος θα επιβληθεί κατά πάντων. Δεν θα επιτραπεί να γίνει η χώρα πεδίο εκκαθάρισης λογαριασμών για οποιαδήποτε αιτία.

(με πληροφορίες από protothema.gr/ enikos.gr, real.gr/)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook